Ingefær er roden til alt godt

Ingefær er roden til alt godt

Ingefær er en gammel kulturplante, som dyrkes i de fleste tropiske lande, og den bruges verden over som et lækkert krydderi med en stærk og krydret aroma. Ingefær bruges desuden også som naturmedicin, idet planten har vist sig at have mange væsentlige helbredsfordele.

Ingefær indeholder hundredvis af forbindelser og metabolitter. De mest omfattende undersøgte bioaktive indholdsstoffer indbefatter gingeroler og shogaoler. Ingefæren og dens metabolitter optages hurtigt fra tarmen til blodbanen, og herigennem føres det rundt til alle kroppens væv, hvor koncentration har vist sig at være størst i mavetarmkanalen. Siden ingefær synes at akkumulere i mavetarmkanalen, er det måske ikke så overraskende, at dens effekt især påvirker dette organsystem. 

Ingefær menes at udøve en række terapeutiske og forebyggende virkninger, og har været anvendt i tusindvis af år til behandling af flere forskellige lidelser lige fra forkølelse til kræft. Mange af de virkninger, som ingefær menes at have er gennem tidens løb blevet overleveret fra mund til mund, men kun meget lidt viden om rodens virkning er kontrolleret ved videnskabelig dokumentation. I de sidste par år har mere organiserede videnskabelige undersøgelser fokuseret på ingefærens mekanismer og dens forskellige metabolitter.

Hvornår skal jeg bruge ingefær?

Ingefær har vist sig at hjælpe i tilfælde af maveproblemer, køresyge, morgenkvalme, kolik, irritabel tyktarm, kvalme samt tab af appetit. Ingefæren kan sænke kolesterolkoncentrationen og øge fedtforbrændingen, så risikoen for hjertekarsygdomme og diabetes reduceres. Derudover har roden vist sig at virke smertelindrende hos patienter med leddegigt, slidgigt, menstruationssmerter, øvre luftvejsinfektioner, hoste, åndedrætsbesvær, migræne, bronkitis og diabetes -  men listen fortsætter. Med andre ord har vi vel ingen god grund til ikke at indføre ingefær i vores daglige kost?

Rent faktisk kan ingefær også bruges til behandling af forbrændinger ved at presse saften ud af ingefæren og smøre den på huden, mens olie fremstillet af ingefær kan påføres huden for at lindre smerter og ekstrakten kan forhindre insektbid. Selvom mange studier har forsøgt at få større indblik i, hvordan ingefær virker, er mekanismerne stadig ukendte. Resultaterne er dog klare – ingefær har mange helbredsfordele, når det især kommer til kvalme i forbindelse med graviditet, kemoterapi og nogle typer operationer.

For at få ovenstående helbredseffekter er den anbefalede dosis liggende mellem 0,5-2 gram fordelt ud på 2-3 indtag dagligt. Inddragelse af ingefær i sin daglige kost er undersøgt grundigt og er blevet vurderet til sikkert at kunne indtages. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ingefær i sjældne tilfælde kan have visse bivirkninger såsom halsbrand, diarré og generel ubehag i maven, og dertil har nogle kvinder bemærket ekstra blødning ved menstruationen. Påføres ingefær huden kan nogle opleve irritation. 

Har du lyst til at tilføje ingefær som en del af din daglige kost, så kan en nem måde være at lave en kande koncentreret ingefærvand og tage et shot to gange dagligt. Der findes mange opskrifter på nettet og andre forslag til, hvordan du kan bruge ingefæren i det daglige. Her får du en lækker opskrift på ingefærvand:

 

Ingefærvand (ingredienser)

  • 2 liter vand
  • 200 g. ingefær som er skrællet og skåret i skiver
  • 2 hele økologiske citroner som er skåret i tynde skiver

 

Fremgangsmåde

Bring vand, ingefær og citron i kog i en gryde. Lad blandingen simre i 45 minutter. Blandingen afkøles efterfølgende og opbevares i en ren flaske i køleskabet. Drik 2 cl. Blandingen kan holde sig ca. 1 måned i køleskab.

 

Kilder:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
2. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-961-ginger.aspx?activeingredientid=961

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil