Kan kaffe forebygge mod skrumpelever?

Kan kaffe forebygge mod skrumpelever?

Nyt studie har analyseret data fra en stor gruppe af undersøgelser, og resultatet af analysen er opsigtsvækkende. Øget kaffeindtag er forbundet med en betydelig reduceret risiko for at udvikle skrumpelever. Kan det bane vejen for, at kaffe vil blive anbefalet som del af behandlingen til patienter med leverskade og øget risiko for skrumpelever?

Værd at vide om skrumpelever

Skrumpelever er en meget alvorlig sygdom, som også er kendt under navnet ‘levercirrose’. Dette er slutstadiet for en lang række af leversygdomme, som ikke er blevet behandlet i tide. Tilstanden er uhelbredelig, og derfor fokuserer behandlingen på den underliggende sygdom og på at hindre yderligere progression af tilstanden. Da leveren har utrolig mange funktioner i kroppen, som er nødvendige for at opretholde et normalt liv, vil svigt af leveren medføre døden. Leveren kan bl.a. oplagre energi og omsætte næringsstoffer, fjerne gift- og fremmedstoffer fra blodet, producere vigtige komponenter til immunforsvaret og producere galde. Ved skrumpelever er leverens funktion nedsat, og i sidste ende vil den helt svigte.

Den hyppigste årsag til skrumpelever i Danmark er alkoholmisbrug. Derudover kan fedme, sukkersyge, autoimmune leversygdomme, infektion af hepatitis virus, nogle arvelige stofskiftesygdomme og eksponering for giftige kemikalier eller svampeforgiftninger give skrumpelever.

 

Kaffe kan muligvis reducere risikoen for skrumpelever

En analyse af en række studier har vist, at der er en forbindelse mellem kaffeindtag og lavere risiko for skrumpelever. Forskerne bag analysen arbejder hos University of Southampton i England, og de har indsamlet data fra hele ni studier, hvormed de har data fra knap 500.000 mænd og kvinder fra seks forskellige lande. I analysen sammenlignede de forsøgspersonernes risiko for at udvikle skrumpelever med deres daglige indtag af kaffe. En kurve kunne vise, at jo mere kaffe man indtog, jo lavere var risikoen for skrumpelever. Det viste sig at blot én kop kaffe var associeret med lavere risiko og at to ekstra kopper kaffe om dag endda viste næsten 50% lavere risiko for at udvikle sygdommen og desuden det samme for at dø af sygdommen.

 

Ved skrumpelever skades levervævet og erstattes med arvæv. Dette skyldes ofte længerevarende og konstante skader af vævet fra f.eks. vira, såsom hepatitis C, eller giftstoffer fra f.eks. alkohol. Forskerne forklarer, at kaffe har mange biologisk aktive indholdsstoffer udover koffein. Dette er bl.a. oxidative og antiinflammatoriske stoffer. Tidligere undersøgelser har vist, at disse stoffer besidder evnen til at beskytte leveren mod dannelse af arvæv. Arvæv kan ikke udføre de processer, som normalt levervæv kan, og derfor mister leveren gradvist evnen til at udføre sine vigtige opgaver. Derudover har laboratorieundersøgelser vist, at kaffe også kan beskytte mod skrumpelever indirekte. Dette skyldes, at kaffe indeholder stoffer, som kan blokere hepatitis B og C virus, og fordi øget kaffeforbrug er associeret med nedsat risiko for type 2 diabetes. Type 2 diabetes og virusinfektionerne kan, som sagt, lede til levercirrose.

 

Risikoen er betydeligt reduceret sammenlignet med andre forebyggende behandlingstilbud

Forskerne bag undersøgelsen fremhæver altså at det er muligt at mindske risikoen for at udvikle skrumpelever med et øget kaffeindtag.  Sammenligner man med andre lægemidler, som bruges til at forebygge sygdommen, er denne risikoreduktion væsentlig at have for øje. F.eks. benyttes behandling med statiner – et lægemiddel, der reducerer kolesterol i blodet – til at forebygge hjertekarsygdomme, men de reducerer ‘blot’ risikoen med 25 %. Kaffe kunne reducere risikoen for skrumpelever med ca. 44 %. Derudover har kaffe den fordel, at mange mennesker sjældent oplever bivirkninger af kaffe, modsat mange andre præparater, hvilket derfor gør det til et forholdsvist sikkert præparat at bruge.

 

Hvad så nu?

Næste skridt er, ifølge forskeren, at undersøge kaffe nærmere. Kaffe synes ud fra analysen at beskytte mod skrumpelever, og dette fund kan vise sig at være vigtigt for patienter med stor risiko for skrumpelever, hvis de vha. kaffe kan forbedre deres helbred. Forskerne har nu brug for mere robuste kliniske forsøg til at undersøge dybere de fordele og ulemper, som er forbundet med kaffe, så læger kan lave specifikke anbefalinger for patienterne.

 

Kilder:

  1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/lever/skrumpelever-og-kronisk-leversvigt/

  2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/305996.php

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil