Kend tegnene på hjerneblødning – og red liv!

Kend tegnene på hjerneblødning – og red liv!

Hjerneblødninger kan opstå pludseligt og hurtigt beskadige hjernevævet, som kan resultere i døden. Du kan redde liv med denne metode.

Årsager til blødning i hjernen

Karrene i hjernen kan beskadiges og briste, hvormed der siver blod ud i det omkringliggende væv. Dette kaldes en hjerneblødning, og indgår sammen med blodprop i hjernen under betegnelsen ’apopleksi’. En hjerneblødning vil ofte beskadige hjernevævet og dermed resultere i flere forskellige neurologiske symptomer hos patienten. Disse symptomer er vigtige at kende til, da hurtig behandling kan redde liv.

Der findes flere årsager til hjerneblødning, herunder slag mod hovedet, hjernesvulster, udposninger på blodkar, forhøjet blodtryk og blødningsforstyrrelser. Flere af disse tilstande ses hos mange mennesker, uden de selv er vidende om det, da tilstandene ikke viser sig ved symptomer før en eventuel hjerneblødning optræder. Læs mere om apopleksi her.
 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Symptomer på en hjerneblødning varierer meget, da dens placering har stor betydning. Hjernen er inddelt i regioner, der besidder forskellige egenskaber, og derfor vil skade af vævet i forreste hjernehalvdel vise andre symptomer, end skade af den bagerste hjernehalvdel. Nogle udvikler symptomer meget pludseligt, mens andre udvikler dem over tid – nogle forværres, mens andre går i sig selv.

Her er de symptomer som du skal være særlig opmærksom på, da de kan være tegn på hjerneblødning:
 

På engelsk bruges huskeremsen FAST, og dette står for:

  • Face (ansigt): Hænger ansigtet i den ene side, når personen forsøger at smile?
  • Arm (arm): Er den ene arm slappere end den anden, når personen forsøger at løfte begge arme? (gerne samme side som ansigtet hænger i)
  • Speech (tale): Er der talebesvær eller forståelsesbesvær? Siger personen mærkelige ting eller formulerer sig dårligt?
  • Time (tid): Ved hjerneblødning tæller hvert minut, så ring 112, hvis du kan svare ja til alle ovenstående!
     

Derudover ses ofte følgende symptomer:

  • Pludselig, meget svær hovedpine
  • Pludselig svaghed eller lammelse af den ene halvdel af kroppen
  • Prikken, kilden eller følelsesløshed i den ene halvdel af kroppen
  • Kvalme og opkast
  • Nedsat synsevne og talevanskeligheder
  • Tab af koordinationsevne, balance eller bevidsthed

 

Symptomerne kan også ses ved andre tilstande, men hvis du oplever flere af ovenstående symptomer komme pludseligt eller over få timer, anbefales det at kontakte lægen hurtigst muligt. I mellemtiden bør du lægge personen i en behagelig stilling til den ene side, tildække personen med et tæppe for at mindske varmetab, og observere personen grundigt for ændringer i tilstanden. Hvis du oplever ændring i bevidsthed, da skal du vende personen om til en behagelig stilling på den anden side. Vær opmærksom på personens vejrtrækning og undgå at give dem noget at spise eller drikke. Det er vigtigt, at du er i stand til at fortælle akutlægen om symptomer, og hvornår symptomerne er opstået.

 

Kilder:

  1. http://www.sundhedslex.dk/hjernebloedning.htm
  2. http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-stroke/basics/art-20056602
  3. http://www.healthline.com/health/stroke/stroke-first-aid#recovery4

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil