Kolesterol - hvad er godt og hvad er skidt?

Kolesterol - hvad er godt og hvad er skidt?

Anbefalingerne er mange og forvirrende, når det kommer til forhøjet kolesterol, noget som mange danskere har fået konstateret. LDL, HDL, triglycerid - hvad er egentlig op og ned, og hvad er godt og skidt?

Forhøjet kolesterol et velkendt begreb for rigtig mange danskere, og over 50 procent af danskerne har et kolesterolniveau, der ligger over det anbefalede. Forhøjet kolesterol er ikke i sig selv en sygdom, men en risikofaktor for udvikling af andre sygdomme.

Kolesterol bliver transporteret rundt i blodet ved hjælp af blandt andet HDL og LDL. Tidligere har det været bredt anerkendt, at HDL kaldes det “gode” kolesterol, og LDL omtales som det “dårlige” kolesterol. Ny forskning tyder på, at det er en forsimpling af virkeligheden. 
 

Hvad er kolesterol?

Kolesterolet kommer fra kosten og fra kroppens egen kolesterolfabrik, leveren. Kolesterol er et fedtstof, og trods dets dårlige ry er det faktisk et af kroppens vigtigste fedtstoffer. Det er nemlig en essentiel del af vores mange millioner celler i kroppen, og samtidig indgår kolesterol også i dannelsen af en lang række vigtige hormoner og D-vitamin.

Kolesterol måles med en blodprøve og opgives i LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglycerider og total kolesterol for at give et mere præcist billede af fordelingen af de to typer kolesterol i blodet. De anbefalede værdier i Danmark for raske mennesker lyder på:

  • LDL-kolesterol: Under 3,0 mmol/L
  • HDL-kolesterol: Over 1,0 mmol/L (mænd) og 1,2 mmol/L (kvinder)
  • Triglycerider: Under 2,0 mmol/L
  • Total kolesterol: Under 5,0 mmol/L
     

Forhøjet kolesterol i sig selv ingen symptomer, men det er anerkendt som risikofaktor for udvikling af hjerte-kar-sygdomme såsom åreforkalkning og blodpropper. Det er også derfor, at praktiserende læger holder øje med værdierne hos deres patienter, særligt hos rygere og overvægtige som har større risiko for at få forhøjet kolesterol. HDL kendes som det “gode” kolesterol, og det skyldes, at HDL kan opsamle kolesterol i blodbanen og transportere det til leveren, som skiller kroppen af med det. I modsætning hertil kan LDL, det “dårlige” kolesterol, finde på at placere sig i væggen på blodkarrene og dermed bidrage til udviklingen af åreforkalkning. Derfor har det i mange år været anbefalet, at HDL var så højt som muligt og LDL så lavt som mulig.

 

Hvad er godt og skidt?

Et nyt dansk studie tyder dog på, at virkeligheden er mere indviklet end som så. Forskerne har nemlig påvist, at patienter med meget høje niveauer af HDL i blodet havde forøget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, og det er faktisk en bekræftelse af tidligere genetiske studier, der heller ikke har vist fordele af en forhøjet HDL-koncentration i blodet. 

Klinisk overlæge ved Rigshospitalet, Lia Bang, er enig i, at man skal holde op med at tænke på HDL som “det gode”. “Denne artikel (studiet, red.) viser for alvor, at vi skal vende blikket væk fra HDL-kolesterol og i stedet fokusere på noget andet,” siger Lia Bang ifølge Videnskab.dk og bakkes op af læge og forsker på kardiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Martin Bødtker Mortensen. “Der har været mange tidligere genetiske studier, som heller ikke har kunnet underbygge HDL-hypotesen om at højere niveau af HDL-kolesterol i sig selv beskytter mod hjerte-kar-sygdom. Med det her studie kan du sige, at HDL-hypotesen er tæt på død,” lyder det fra Martin Bødtker Mortensen.

Begge slår også fast, at forskere og læger ikke bare skal glemme HDL men forske mere i, hvordan de forskellige typer kolesterol interagerer med hinanden for at kunne give den rette behandling. Nu om dage behandles næsten alle patienter med forhøjet kolesterol med de såkaldte statiner, der er meget effektive og har få bivirkninger.

Kilder

1. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/undersoegelser-og-pr…
2. http://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-det-gode-kolesterol-er-slet-ikke…, http://science.sciencemag.org/content/351/6278/1166.long
3. https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hoga-blodfetter/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil