Kost der helbreder fedtlever

Kost der helbreder fedtlever

Nuværende behandling af non-alkoholisk fedtlever bygger på kost og motion, da vægttab har vist at være nøglen til helbredelse. I det følgende vil vi derfor gennemgå kostråd til patienter med fedtlever.

Non-alkoholisk fedtlever er en kronisk leversygdom, som ikke skyldes et alkoholmisbrug men ofte er et resultat af det metaboliske syndrom. Mange personer, som er overvægtige og/eller har type 2 diabetes, har også fedtlever. Fedtlever er en tilstand, hvor mere end 5 % af leveren består af fedt. Denne tilstand er reversibel, hvilket betyder, at leveren kan helbredes med den rette behandling. Uden behandling kan tilstanden progrediere til fedtleverbetændelse (steatohepatitis) og senere arvævsdannelse (cirrose), hvilket ikke kan helbredes. Det er derfor vigtigt, at den rette behandling igangsættes, så længe tilstanden ”blot” involverer øget fedtlagring.

Problemet er dog, at sygdommen sjældent viser nogle symptomer, og de færreste ved derfor, at de har non-alkoholisk fedtlever. Størstedelen af de, som lider af fedme og type 2 diabetes, har fedtlever, og de skal derfor være særlige opmærksomme på, at uden den rette behandling, kan de risikere, at tilstanden udvikler sig til irreversible uhelbredelige leversygdomme, som viser sig ved svære symptomer.

Behandling af fedtlever bygger på vægttab, og derfor spiller kosten en vigtig rolle for patienterne. Det er vigtigt med fødevarer, som kan bidrage til at bekæmpe celleskade, øge kroppens respons på insulin og mindske betændelse. Det er ofte svært fuldstændigt at omlægge sin kost for at følge en diæt, og det medfører derfor ofte et vægttab, som ikke bevares. Det kan derfor anbefales at prøve at modificere den kost, man allerede har, så det daglige kalorieindtag reduceres, og der indføres nogle af de mere næringsrige og sunde fødevarer, som man faktisk nyder at spise.

 

Gode råd til kost for patienter med fedtlever er:

Middelhavskost

Den dominerende kostsammensætning i middelhavsområdet er ofte også sund at følge for en person med fedtlever, da den reducerer mængden af fedt lagret i leveren. Kosten er domineret af sunde fedtsyrer, protein og komplekse kulhydrater. Her indgår ofte fødevarer som fisk, grøntsager, frugt, fuldkorn, nødder og olivenolie.

 

De sunde fedtsyrer

Kroppens celler udnytter normalt glukose (sukker) til at producere energi. Sukker optages fra blodet ved hjælp fra hormonet insulin. Type 2 diabetikere har celler, der ikke respondere på insulin, dvs. de er insulinresistente, og optager derfor mindre sukker. Dette medfører højt blodsukker.

Levercellernes optag af sukker afhænger ikke af insulin, og de vil derfor modtage høje koncentrationer af sukker via blodet, når resten af kroppens celler ikke optager sukker. Levercellerne omdanner sukker til fedt, som lagres i levercellerne.

Bestemte fedtsyrer kan bidrage til at øge cellernes følsomhed for insulin og dermed deres optag af sukker, så fedtlagring i leveren falder. Dette er bl.a.:

 

  • Omega-3-fedtsyrer: findes især i fede fisk (f.eks. laks), fiskeolie, vegetabilske olier, nødder (især valnødder), hørfrø og hørfrøolie samt grønne grøntsager. Disse fedtsyrer kan mindske leverskade og betændelse i leveren.

  • Enkeltumættede fedtsyrer: findes især i avocado, oliven og nødder.

 

Derimod skal man undgå mættede fedtsyrer, som især findes i kød og mælkeprodukter, og undgå friturestegt mad.

 

Antioxidanter

Det er vigtigt at undgå skade af levercellerne, da dette kan resultere i øget lagring af fedt i leveren. Frugt (især bær), grøntsager og flere fødevarer, som er rige på antioxidanter, kan beskytte mod celleskade. Vitamin E er en antioxidant og nogle studier har vist at E-vitamin hjælper mod fedtlever hos ikke-diabetiske fedtleverpatienter, evt. kombineret med C-vitamin og kolesterolsænkende medicin. Nødder, solsikkekerner og vegetabilske olier er rige på E-vitamin.

Andre fødevarer, som indeholder antioxidanter, og som menes at kunne reducere leverskade, er: kaffe, rå hvidløg, grøn te og gojibær. Inden du begynder at tage kosttilskud, er det vigtigt, at du først snakker med din læge, da det kan have stor betydning for din medicinske behandling.

 

Kulhydrat

De simple kulhydrater kan øge deponeringen af fedt i leveren, mens de komplekse kulhydrater er sunde for din lever.

De simple kulhydrater findes især i slik, sodavand og lignende søde sager, hvilke fødevarer du således skal begrænse eller helt undgå. I stedet anbefales naturlige søde fødevarer som frugt, dadler og honning.

De komplekse kulhydrater er rige på fibre, og er typisk længere tid om at blive fordøjet. De siges derfor at have et lavt glykæmisk indeks. Ved indtag af komplekse kulhydrater stiger dit blodsukker ikke med rekordfart, men vil i stedet være mere stabilt, og dette bidrager til en større følsomhed overfor insulin og et sænket kolesterolniveau. Her anbefales fødevarer som fuldkorn, stivelsesholdige grøntsager, bønner og linser.

 

Andre vigtige elementer i kosten

Lav D-vitamin er associeret med en mere alvorlig leverskade. D-vitamin dannes i huden, når den eksponeres for sollys, men derudover er mælkeprodukter en rig kilde af vitamin D. Man skal holde sig til de fedtfattige mælkeprodukter, da de mættede fedtsyre er usunde for leveren.

Derudover er det vigtigt med nok kalium i kosten, hvilket man især finder i fede fisk som laks, grøntsager som broccoli, ærter og søde kartofler, frugt som banan og kiwi, samt mælk og yoghurt.


Alkohol

Alkohol skader leveren på mange måder, bl.a. ved at øge fedtlagringen i levercellerne. Det er derfor vigtigt helt at undgå alkohol.

 

Kilder:

http://www.webmd.com/hepatitis/fatty-liver-disease-diet#3

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil