Livsstilsvaner som giver dig kontrol over din vandladning

Livsstilsvaner som giver dig kontrol over din vandladning

Oplever du en pludselig og kraftig trang til at tisse? Og hyppigere end normalt? Måske kan du ikke altid holde dig? Dette er symptomer på overaktiv blære og inkontinens, som mange danskere senere i livet oplever. Her får du kendskab til hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige livsstilsvaner for din kontrol af vandladning.

Mange danskere lider af overaktiv blære og inkontinens. Overaktiv blære er en tilstand, hvor man hurtigere føler en forstærket trang til at lade vandet, så man må skynde sig på toilettet. Trangen opstår mere pludseligt, er kraftigere og kommer ved mindre blærefyldning end normalt. Trangen kan blive så kraftig, at man ikke når at komme på toilettet, så man ukontrollerbart begynder at tisse. Dette kaldes urge-inkontinens. Livsstil har stor indflydelse på denne tilstand, og der findes mange livsstilsvaner, som bidrager til denne tilstand, men som let kan ændres, hvis man er opmærksom på dem.

 

Vandladningstrang er resultat af nervesignaler

Blæren er et hulorgan, som opsamler urin, dannet i nyrerne. Den tømmes, når den er fuld. Blærevæggen består bl.a. af en elastisk muskel, som udvides under fyldningen til en vis grad, hvormed trykket i blæren først begynder at stige, når blæren er godt fyldt op. Mellem urinrøret og blæren, er der to muskler, der slutter sig omkring urinrøret. Der er både den indre og den ydre muskel, og sammen kan de lukke urinrøret, så blæren kan fyldes med urin uden at lække. Det er den ydre muskel, som vi selv kan kontrollere, mens den indre muskel er ukontrollerbar. Når trykket i blæren begynder at stige, dvs. når den indeholder 2,5-5 dl urin, vil nerver i blæremusklen sende signaler til hjernen om, at det er tid til tømning, hvilket vi oplever som vandladningstrang. Her vil man normalt kunne holde trangen tilbage indtil  man har fundet et toilet, hvorefter man tillader blæretømning ved at kontrahere blæremusklen og ved at få den ydre muskel i urinrøret til at slappe af. Herefter lukkes urinrøret igen. Bindevæv og bækkenbundsmuskler holder blæren på sin plads, og denne støtte er vigtig for at undgå inkontinens. Det er derfor vigtigt at træne sin bækkenbund.

 

Gå kun på toilet når du skal tisse

Mange mennesker benytter ofte chancen for at gå på toilettet, når de har et toilet tilgængeligt, uden at de reelt føler, at de skal tisse. Det er f.eks. inden, at man forlader hjemmet, restauranten eller jobbet. Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, hvis man skal tisse 5 min. efter, at man har forladt et sted med et toilet. Det er en adfærd, som indføres fra, at man er barn og fortsætter ind i voksenlivet, hvor det kan medføre overaktiv blære. Det anbefales, at man ikke går på toilettet før man føler trang til det. Man bør således ikke benytte sit toilet, inden man forlader hjemmet, hvis man i øjeblikket ikke føler, at man skal tisse. Det resulterer nemlig i hyppige og unødvendige blæretømninger, hvilket blæren vænner sig til, så man med tiden vil føle trang til vandladning ved lavere fyldningsgrad.

 

Kosten er vigtig

Kost spiller næsten en rolle for alting, og overaktiv blære er ingen undtagelse. Frugtjuice, kaffe og alkohol kan vænne blæren til at skulle tømmes ofte, hvorfor disse drikke bør undgås så vidt muligt. Det anbefales, at drikke mellem 1,5 og 2,5 liter i døgnet, og hvis man drikker mere, skal man også hyppigere på toilettet. Derudover kan det anbefales, at spise mindre kolesterolrige, sukker- og fedtholdige fødevarer, da det bidrager til at holde blæren stabil. Derudover påvirker stærke krydderier og sødemidler blæren negativt. Det er også vigtigt, at man holder sig sund og slank, da eksempelvis rygning, der ofte medfører øget hostetendens, og overvægt, øger trykket på blæren og derved påvirker din tissetrang.

 

Stresset hverdag påvirker blæren

Føler man sig stresset og urolig, kan blæren også blive det. Vandladningstrangen stiger når man oplever angst, bekymringer og stress. Ved at blive god til at bevare roen selv i stressede situationer, vil ens blære også blive bedre til at forholde sig i ro.

 

Referencer:

1) https://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/104

2) http://blaeren.dk/leve-med-inkontinens/dine-tissevaner-reagerer-pa-din-livsstil

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil