Løg virker mod kræft

Løg virker mod kræft

Løg kan tilberedes på mange måder og tilsættes mange retter for at give ekstra smag. Det er en grøntsag, som indeholder få kalorier, men til gengæld mange vitaminer, mineraler og antioxidanter - og så virker de mod kræft.

Denne grøntsag er tidligere blevet kendt for dens mange sunde helbredsfordele, da det er bevist, at løg kan nedsætte risikoen for bestemte kræfttyper og hjælpe mod depression. Et nyt studie kan nu tilføje en ny effekt til listen. Et studie fra Kumamoto University i Japan har undersøgt, hvordan løg kan påvirke kræftceller i æggestokke (ovarier). Den mest almindelige type kræft i æggestokkene er epithel ovariecancer, og dette er den fjerde hyppigste årsag til, at kvinder dør af kræft. Ca. 80 % af patienter som har lidt af kræft i æggestokkene får et tilbagefald efter kemoterapi. At kunne overleve 5 år efter forløbet er cirka 40 %, og der er for denne kræfttype som med så mange andre en stor søgen efter en effektiv behandling.

Med alle disse triste informationer bringes der nu noget positivt nyt op. De japanske forskerne fandt nemlig, at løg har en effekt på epithel ovariecancer. De testede effekten af løg på en præklinisk model med epithel ovariecancer og fandt, at kræftcellernes væksthastighed faldt, når de tilsatte løg. Løg indeholder nemlig et bestemt stof, onionin A, som indeholder sulfur.

Ikke nok med at væksthastigheden faldt, så fandt forskerne også at onionin A kunne hæmme tumorstimulerende aktiviteter af en gruppe immunceller kaldet MDSC, hvilket forskerne mener er knyttet til undertrykkelse af immunresponset mod tumoren. Dertil kommer, at onionin A kunne øge virkningen af lægemidler mod kræft ved at styrke deres væksthæmmende evner.

Forskerne gik videre med deres undersøgelse og gav mus med ovariekræft en oral dosis af onionin A. Resultaterne viste, at musene havde en længere levetid og en mindsket udvikling af deres tumor i æggestokkene. Forsøget viste, at onionin A kunne reducere væksthastigheden i kræftcellerne ved at forstyrre immuncellernes kræftstimulerende aktivitet og havde en direkte giftig effekt på kræftcellerne. Musene viste ingen tegn på bivirkninger.

Forskerne vil nu undersøge effekten af dette fantastiske stof i løg for få kendskab til stoffets virkning på kvinder med kræft i æggestokkene. Tidligere studier har nemlig også vist, at stoffet kan bekæmpe frie radikaler, som er kræftfremkaldende.  

Så lider du af kræft i æggestokkene, eller er i familie med kvinder som lider eller har lidt af sygdommen, er det måske ikke helt dumt at spise lidt flere løg. Løg har mange andre gavnlige helbredseffekter, så uanset om du er rask eller syg, vil du kun nyde godt af at spise lidt flere løg.

 

Kilder:

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/313643.php

2. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/gynaekologi/tilstande-og-sygdomme/svulster-og-dysplasi/ovariecancer/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 30.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil