Lungebetændelse hos KOL-patienter

Lungebetændelse hos KOL-patienter

Hvorfor er KOL-patienter mere udsatte for lungebetændelse, og hvordan mindsker man risikoen for lungebetændelse samt skelner mellem lungebetændelse og KOL? Få svarene her.

KOL er en forkortelse for kronisk obstruktiv lungesygdom. Sygdommen medfører besværet vejrtrækning og er ofte forbundet med en langvarig afhængighed af tobak. Dog kan bl.a. astma og luftforurening også udvikle KOL. Sygdommen er kronisk og medfører forsnævring af luftvejene, øget slimdannelse i lungerne, hoste og åndenød. Dette reducerer muligheden for fysisk aktivitet, således at kroppens muskler svækkes. Derudover har KOL-patienter større risiko for luftvejsinfektioner, herunder lungebetændelse (pneumoni).

Lungerne hos en KOL-patient ligner langt fra raske lunger. De syge lunger er både præget af, at de små luftvejssække er ødelagte og at luftvejene er snævre, betændte og fyldt med slim. Således mindskes lungernes evne til at ilte blodet i lungekredsløbet, hvilket kan medføre døden. Lungebetændelse kan være forårsaget af både bakterier, vira og svampe. Infektionen medfører betændelse af luftvejssækkene, som fyldes med væske, hvilket besværliggør vejrtrækning og iltning af blodet. Dermed kan lungebetændelse på samme måde have døden til følge.

KOL-patienter har både et svækket luftvejssystem og et svækket immunforsvar. De er derfor mere modtagelige for luftvejsinfektioner, og har på samme tid sværere ved at bekæmpe infektionerne og komme sig igen. Lungebetændelse forværrer vejrtrækningen hos KOL-patienterne yderligere, og derfor vil en lungebetændelse ofte kræve hospitalsindlæggelse for at undgå fatale situationer.

 

For patienter med KOL anbefales det derfor:

  • At have god håndhygiejne for således at mindske risikoen for infektioner

  • At blive vaccineret mod influenza, kighoste og pneumokokker

  • At undgå rygning

  • At undvige kontakt med personer med luftvejssygdomme

  • At få effektiv medicinsk behandling af KOL og forsøge at holde sig fysisk aktiv

 

Det kan være svært at vurdere, om en KOL-patient oplever forværring af sin sygdom eller om det er en begyndende lungebetændelse, når luftvejssymptomerne pludselig forværres. Lungebetændelse vil dog ofte medføre feber, kuldegys, muskelømhed og udmattelse, samt kvalme, opkast og diarré. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse symptomer.

 

Kilder:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/315713.php

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/rygelunger.htm

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 30.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil