Mindsk dine astmasymptomer ved at optimere dit indeklima

Mindsk dine astmasymptomer ved at optimere dit indeklima

Flere faktorer, der potentielt kan udløse astmasymptomer, er at finde i de fleste hjem. De kan for eksempel findes i tæpper og i nogle rengøringsprodukter. Med de rette forholdsregler er det dog muligt at nedsætte eksponeringen for disse astmafremkaldende stoffer, kaldet allergener.

Astma, som er en kronisk inflammatorisk lidelse i de små luftveje i lungerne, er kendetegnet ved varierende grad af åndenød. Den karakteristiske åndenød er en følge af forsnævring af luftvejene, som kan udløses af såkaldte allergener i luften. Ved at minimere eksponeringen for disse allergener, kan astmapatienten lettere kontrollere sin sygdom.

Uanset hvilke allergener der udløser dine astmasymptomer, er det stort set umuligt at eliminere dem alle, men du kan mindske hyppigheden af dine astmaanfald ved at komme nogle af allergenerne til livs. Indeklimaet i hjemmet spiller en helt central rolle i astmapatientens hverdag, samt udviklingen af sygdommen hos raske personer. Nogle alment kendte elementer i indeklimaet, som kan udløse astma, inkluderer husstøvmider, kæledyr, skimmelsvamp og tobaksrøg. Det er selvsagt helt essentielt at minimere disse, for at lindre astmasymptomerne hos den enkelte patient.

Der findes derudover andre, mindre kendte faktorer i hjemmet, som kan spille en rolle for astmapatienter. Eksempelvis kan åbne ildsteder forværre symptomerne hos nogle patienter, da brændet afgiver små partikler, som ved indånding kan give øget inflammation i luftvejene. Nogle patienter reagerer også på nye tæpper og møbler, da man ved fremstillingen sommetider gør brug af et kemikalie ved navn formaldehyd. Dette kemikalie er karakteristisk ved, at det bliver omdannet til gasform ved stuetemperatur. Der findes ikke konkret evidens for, at formaldehyd udløser astmaanfald, men nogle patienter udtrykker, at lugten af nye tæpper og møbler forværrer deres symptomer.

Med de ovennævnte faktorer in mente skulle man tænke, at rengøring ville kunne afhjælpe disse allergener. Langt hen ad vejen er dette også sandt, men nogle rengøringsmidler kan rent faktisk gøre mere skade end gavn. Mange rengøringsmidler indeholder nemlig også kemikalier med samme karakteristika som formaldehyd. Eksempler på rengøringsmidler med disse kemikalier er luftfriskere, tæpperens og ovnrens. Derudover kan det hjælpe at bruge flydende rengøringsprodukter frem for sprayprodukter, da sprayprodukternes kemikalier inhaleres i langt højere grad. Udover at kemikalierne i produkterne kan udløse astmaanfald, kan selve lugten ligeledes fremprovokere anfald hos nogle personer.

I samme boldgade, som tæpper og møbler, finder vi diverse interiør- og dekorationsprodukter. Nogle af disse indeholder nemlig også kemikalier som formaldehyd og kan derfor udløse symptomer hos nogle personer. Det kan eksempelvis findes i maling, lim, lak samt diverse interiørprodukter. Selve boligens tilstand er også helt central i forhold til at provokere astmasymptomer. Der er vist en sammenhæng mellem dårlige boligforhold og astma. Det er derfor vigtigt, at problemer som fugt, skimmelsvamp og dårlig udluftning bliver løst hurtigst muligt. Når disse problemer skal udbedres, er det vigtigt at gøre brug af materialer, som ikke fremprovokerer astmasymptomer. Eksempelvis kan nogle former for isolering give astmasymptomer, og generelt kan støv i forbindelse med konstruktionsarbejde også irritere luftvejene og forværre astmasymptomerne.

Nogle tiltag som forskellige astmapatienter har nydt glæde af er for eksempel brug af luftfiltre. Disse virker ved at filtrere luften for diverse partikler, som kan fungere som allergener, såsom støvpartikler fra kæledyr, skimmelsporer og partikler fra tobaksrøg. Flere astmatikere rapporterer, at brug af disse filtre lindrer deres symptomer. Forskningen indikerer, at filtrene kan lindre astmasymptomerne, hvis de bruges i kombination med andre metoder til at lindre astmasymptomer. Derudover kan regelmæssig udluftning også hjælpe. Ved udluftning reduceres luftfugtigheden, hvilket medfører færre husstøvmider og skimmelsporer. Ydermere fjernes gasser produceret ved opvarmning af hjemmet og madlavning også ved udluftning.

 

Kilder:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110514/
2. https://www.asthma.org.uk/advice/triggers/indoor-environment/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil