Mirakelpille mod overspisning kan være på vej til Danmark

Mirakelpille mod overspisning kan være på vej til Danmark

En pille, der skal hjælpe mod overvægt, er nu et skridt nærmere at blive godkendt i Europa.

Det er sent om aftenen. Sengen kalder. Men du kan mærke lysten til en snack presse sig på. Måske nærmere ”behovet”. Du kæmper imod, men må til sidst gå en tur i slikskabet.

De fleste har oplevet at måtte give efter på grund af lækkersulten, der sniger sig ind kort før sengetid eller i løbet af eftermiddagen. Men nu kan en løsning på samvittighedskampen være på vej.

Noget tyder nemlig på, at de bivirkninger, man hidtil har frygtet ved medicinen ved navn ’Lorcaserin’, ikke kan spores tilbage til medicinen alligevel. Og det baner vejen for, at en helt speciel pille kan være på vej til at blive godkendt i Europa.

 

Mindre sult - mere slagtilfælde

Lorcaserin begrænser din appetit og kan derfor hjælpe med at ignorere sliksulten. I USA har man kunnet købe pillen under navnet Belviq siden 2012, men den er aldrig blevet godkendt i Europa på grund af usikkerheden omkring bivirkningerne.

Det er nemlig langt fra første gang, man har prøvet at lave en mirakelpille som den her. Siden 1930’erne har man prøvet at udvikle en pille til vægttab. Men næsten hver gang har pillen vist sig at være livsfarlig, fordi den øger risikoen for slagtilfælde og hjertekarsygdomme. Det skyldes, at den del af hjernen, der regulerer vores energiforbrænding og appetit også har forbindelse til vores hjertekarsystem.

Lægeverdenen har derfor frygtet, at Lorcaserin-pillen ville give problemer med blodkredsløbet, men nu viser ny forskning, at bivirkningerne formentlig ikke er at finde i dén her udgave af pillen.

 

Større vægttab på piller

En ny forskningsartikel, udgivet i ’New England Journal of Medicine’, renser nemlig pillen for mistanke. Forskere har fulgt 12.000 overvægtige mennesker gennem tre et halvt år. De mange mennesker blev delt i to grupper. Den ene gruppe modtog Lorcaserin, mens den anden fik placebo – altså medicin uden virkning, men som gruppen tror er reel. 

I løbet af undersøgelsen kunne forskerne konstatere, at begge grupper lavede livsstilsændringer. I gennemsnit tabte gruppen der fik Lorcaserin cirka fire kilo over tre år. Kontrolgruppen – altså dem, der troede de fik medicin, men som i virkeligheden ikke gjorde - tabte halvandet kilo. Altså havde medicinen en positiv effekt. Samtidig var der ikke nogen mærkbar forskel på de to gruppers risiko for hjertekarsygdomme. 

 

Bivirkninger ender på hospitalet

Hvorfor er det så vigtigt at få verificeret eller dementeret bivirkningerne ved en pille som denne? Det ved den danske ekspert Thue Schwartz, der er professor på Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet: Problemet med mange lægemidler er, at de ofte har bivirkninger, og rigtig mange sygdomme og hospitalsindlæggelser skyldes rent faktisk lægemidlers bivirkninger. Den gode nyhed er, at denne pille mod fedme ikke ser ud til at give i hvert fald kardiovasuklære bivirkninger,” siger han til DR. 

Det kan altså tyde på, at mirakelpillen kan være en af vor tids største bedrifter. Fedme er nemlig en af de helt store folkesygdomme i verden lige nu.  

 

Perspektiv

Over halvdelen af danskerne har for meget sul på kroppen. Det vurderer Sundhedsstyrelsen. Hver syvende dansker er desuden svært overvægtig. Og det er ikke kun i Danmark, at fedmen florerer. Faktisk taler man om en decideret fedmepandemi. Det amerikanske forskningsråd ’National Institute of Health’ vurderer, at halvdelen af hele jordens befolkning vil være overvægtige i 2030.

Ifølge World Obesity Center er omkostningerne ved fedme globalt set over 7.000 milliarder kroner - og på trods af alverdens mere eller mindre kreative slankekure, så går det den gale vej. Derfor har der også længe været forsket i ’den nemme løsning’ på problemet i form af en pille, der kun forhindre overspisning. Men på grund af de farlige bivirkninger er de fleste blevet pillet af markedet igen. 

Måske dén her gang er lykkens gang. 

Kilder

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409636/https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/vidunderpille-mod-overvaegt-virker…
2. https://www.drugs.com/mtm/lorcaserin.html
3. https://www.rki.de/DE/Content/Gesundheitsmonitoring/Themen/Uebergewicht_Ad…
4. https://www.20minutos.es/noticia/3210348/0/tasa-obesidad-duplica-espana-ul…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 18.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil