Mobilapp kan reducere symptomer på urininkontinens hos kvinder

Mobilapp kan reducere symptomer på urininkontinens hos kvinder

Her kan du læse mere om, hvordan du kan behandle urininkontinens med en mobil app – så slipper du for at skulle fortælle nogen om din situation.

Lider du af ufrivillig vandladning? Er problemet, at du ikke kan holde dig, når du pludseligt skal tisse, eller lækker du urin, når du hoster eller nyser? Hvis du kan svare ja til nogle af disse spørgsmål så fortvivl ej – der er mange mennesker, som lider af de samme symptomer som dig! 

 

Lider du af urge-inkontinens eller stress-inkontinens?

Urininkontinens er ufrivillig vandladning. Tilstanden kan inddeles i forskellige varianter afhængigt af, hvilke situationer man ufrivilligt lader vandet. Overordnet inddeles tilstanden i:

  • Stress-inkontinens, hvor man ufrivilligt lækker urin når man hoster, nyser, hopper eller løber

  • Urge-inkontinens, hvor man oplever en pludselig trang til at lade vandet, og hvor man ikke kan holde denne trang tilbage til man når på toilettet.

I denne artikel har vi fokus på stress-inkontinens hos kvinder.

 

Inkontinens er et hyppigt problem

Antageligt udvikler 1 ud af 4 ældre over 65 år urininkontinens, og kvinder lider dobbelt så hyppigt af sygdommen sammenlignet med mænd. Desværre er der kun ca. 25 % af alle ældre, der lider af inkontinens, som henvender sig til sin læge med problemet, trods sygdommen ofte let kan behandles eller bedres. Behandlingen afhænger af, hvilken type inkontinens man har, da årsagen bag de to typer urininkontinens er forskellig. 

 

Ny app skal hjælpe kvinder med stress-inkontinens

I Sverige har man udviklet en mobil app, der kaldes ‘Tät’, til kvinder, der lider af stress-inkontinens. App’en indeholder information om urinlækage og livsstilsfaktorer, som kan påvirke denne sygdom. Derudover foreslår appen forskellige øvelser, der kan styrke musklerne i bækkenbundet, med det formål at reducere symptomerne på urininkontinens.

 

Forskning taler for Tät

Et studie har undersøgt om brugen af denne app kan reducere symptomerne på stress-inkontinens. De testede app’en på en gruppe med 123 svenske kvinder. Kvinderne blev inddelt i 2 grupper, hvor den ene gruppe benyttede app’en i 3 måneder, mens den anden gruppe fungerede som en kontrolgruppe og derfor ikke prøvede app’en. Efter 3 måneder skulle kvinderne rapportere, om der var sket en forandring i perioden.

Studiets resultater viste, at kvinderne, som havde brugt app’en, oplevede væsentlig forbedring i deres sygdom. De oplevede færre symptomer på urininkontinens, større livskvalitet, færre urinlækager og mindre brug af indlæg for inkontinens. I gennemsnit var antallet af urinlækager pr. dag reduceret fra 3 til 1 hos de kvinder, som havde brugt app’en, modsat kontrolgruppen, som ikke oplevede forandringer i deres sygdom.

Disse resultater taler således for, at denne app kan bruges af kvinder, som lider af stress-inkontinens, som en form for ”egenomsorg”. Den kan hentes ned på sin mobil og er dermed let tilgængelig, uanset hvor man befinder dig. Denne form for ”e-treatment” er begyndt at vinde mere og mere frem. I tilfælde som stress-inkontinens, hvor basale øvelser, der styrker bækkenmuskulaturen, kan behandle symptomerne effektivt, er denne form for selvhjælp ganske nyttig.

Mange mennesker med urininkontinens søger dog ikke hjælp til behandling af sygdommen, fordi de synes det er pinligt at tale med andre om deres situation, eller fordi de føler sig dårligt behandlet i sundhedsvæsenet. Men med denne app behøver man således ikke tale med andre om sin situation, men i stedet kan man selv tage hånd om problemet. Dette er bl.a. et af de formål, som producenterne bag app’en havde, da de lavede den. 

App’en kan fås på svensk og engelsk i App Store.

Kilder

1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/aeldre/sygdomme/oevrige-sy…
2. https://www.news-medical.net/news/20160913/Mobile-app-helps-reduce-symptom…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil