Mørk chokolade er godt for dit hjerte

Mørk chokolade er godt for dit hjerte

Chokolade med en højt kakaoindhold er ikke alene sundt for hjertet – det afhjælper også stress. Men du bør undgå den hvide variant.

Selvom man måske ikke skulle tro det, er mørk chokolade sundt. Så længe kakaoprocenten på pakken er høj nok, kan du roligt spise chokoladen med god samvittighed. Forskning har nemlig vist, at mørk chokolade sænker dit blodtryk, modvirker åreforkalkning og hjælper mod stress. De positive virkninger stammer fra kakaoen i chokoladen – det eneste særlige ved mørk chokolade er altså, at det indeholder mere kakao end almindelig mælkechokolade. Kakao indeholder nemlig det kemiske stof flavanoler, der ifølge forskning er godt for hjertesundheden.

Flavanoler modvirker betændelse og åreforkalkning i blodårerne. Det virker også blodtryksnedsættende og forbedrer blodets fedtstoffer. Udover i kakao findes flavanoler også i grøn te, frugter, grøntsager og nødder. Kakao indeholder dog langt flere flavanoler end de andre madvarer – hele 10 procent af kakaos vægt består nemlig af flavanoler. Kakaoindtag kan derfor være med til at forebygge hjertekarsygdomme.

 

Kakao kan forbedre din hukommelse

Kakaoindtag kan også styrke din hukommelse. I et forsøg lavet på Columbia University Medical Center i USA, viser det sig, at forsøgspersoner klarede sig bedre i en hukommelsestest efter at have indtaget flavanoler gennem kakao.

Derudover har kakao også vist sig at forbedre dit humør og sænke dit stressniveau. Kakao frigør endorfiner og serotonin i hjernen, der hjælper mod stress og øger følelsen af velvære. Flere forskellige undersøgelser viser, at kakaoindtag kan hjælpe mod stress – herunder viste en australsk undersøgelse, at 30 dages indtag af mørk chokolade øgede forsøgsdeltagernes ro og tilfredshed.

 

Jo mørkere, jo bedre

Chokolade er først mørk chokolade, når det indeholder mindst 43 procent kakaotørstof. Men ofte indeholder mørk chokolade omkring 75 eller 80 procent kakaotørstof. Til sammenligning skal mælkechokolade bestå af mindst 30 procent kakaotørstof, for at måtte kaldes mælkechokolade, mens hvid chokolade slet ikke indeholder kakaotørstof.

Da chokolade også indeholder en stor mængde fedt og sukker, er det vigtigt at kakaoprocenten er høj. For udover at der er færre flavanoler, når kakaoprocenten er lavere, er der også mere fedt og mere sukker. Derfor er mørk chokolade klart sundere end de lysere varianter.

 

Hvid chokolade mangler den positive effekt

Den eneste kakaoingrediens i hvid chokolade er kakaosmør – og det er meget fedtholdigt og indeholder ingen af flavanolerne fra kakaopulveret. Derfor har det heller ingen af de hjertesunde virkninger, som mørk chokolade har.

Forskellen på de forskellige typer af chokolade blev illustreret i et Schweizisk forsøg, hvor 20 mandlige rygere blev sat til at spise enten 40 gram mørk chokolade eller 40 gram hvid chokolade. Mørk chokolade viste sig at give forsøgspersonerne en klar forbedring af endolfunktionen – der er et mål for blodårernes sundhed – mens denne positive virkning ikke fandt sted hos nogen af dem, der spiste hvid chokolade.

 

Det kan også blive for meget af det gode

Mørk chokolade er dog ikke et mirakelmiddel. Det er vigtigt at huske, at selv chokolade med et højt kakaoindhold stadig indeholder en stor mængde fedt og sukker. Derfor kan man selvfølgelig ikke leve af mørk chokolade, men man kan sagtens spise det engang imellem i små mængder.

Kilder

1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/moe…
2. https://edition.cnn.com/2017/10/06/health/dark-chocolate-healthy-food-dray…
3. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/moe…
4. https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvor-sund-er-mork-chokolade-egentlig
5. https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate
6. https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2018/04/26/dark-chocolate-g…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil