Ny hjælp til at bekæmpe rygetrang

Ny hjælp til at bekæmpe rygetrang

Et new zealandsk studie har fundet et godt middel til at hjælpe med et hurtigt rygestop, hvilket kan hjælpe til en lysere fremtid og et sundere liv.

Det er alment kendt, at rygning ikke gavner kroppen. Rygning har mange negative virkninger. Røgen irriterer slimhinderne i næsen og svælget og giver dårligere lugte- og smagssans. De små fimrehår i luftvejene renser luften for støv, partikler og bakterier, men disse fimrehår ødelægges af tobakstjærren og kan derfor give anledning til ophobet slim og hoste. Desuden kan tobakstjærren skade de små alveoler, som står for gasudvekslingen mellem lunger og blodet, og derfor kan rygning give anledning til KOL. Endnu værre er, at tjæren er kræftfremkaldende, hvorfor det antages at være årsag til de mange lungekræfttilfælde hos rygere. Rygning resulterer i øget blodtryk, puls og belastning af hjertet pga. nikotin og kulilte. Da rygning medfører at en mindre volumen ilt når alveolerne, skal hjertet pumpe flere gange i minuttet for at levere lige så meget ilt ud til kroppens celler, som ved en ikke-ryger. Derudover kan rygning forårsage forkalkning af blodkarrene til hjertet, hvormed hjertets ilttilførsel mindskes og det får sværere ved at opfylde de øgede krav. Dette kan i værste fald resultere i hjertestop.

 

Nikotininhalator viser stor gavnlig effekt

Men der er gode nyheder. Et studie fra fra Otago University i Wellington i New Zealand viser, at en iltinhalator kan bekæmpe rygetrangen. De undersøgte to grupper, hvor i alt 502 personer deltog - alle med et ønske om rygestop. Den ene gruppe fik en inhalator med nikotin, samt nikotinplastre, og den anden gruppe fik en inhalator uden nikotin og nikotinplastre. Grupperne var ikke vidende om inhalatorens indhold for at skabe mere sikkerhed om at det var virkningen af inhalatoren, som var årsag til resultaterne og ikke blot ”troen”. 

Hver gang de fik trang til en cigaret, skulle de suge i inhalatoren. Efter 6 måneder var der næsten dobbelt så mange, som havde formået at ligge cigaretterne på hylden i den gruppe, hvor inhalatoren indeholdt nikotin. Hele 33 % af dem med nikotininhalatoren nåede deres mål om rygestop på 6 måneder mod kun 18 % af de med en inhalator uden nikotin. Eftersom der er fundet både giftige og kræftfremkaldende stoffer i e-cigaretter, og at e-cigaretter ikke anbefales af Sundhedsstyrrelsen, er denne inhalator bestemt et godt alternativ. Inhalatoren minder dog mere om den slags inhalator som asmatikere benytter, end den minder om en cigaret, hvorfor det rent visuelle og fornemmelse af rygning nærmere er den oplevelse, man får ved e-cigaretter end med denne inhalator. Men har du et ønske om at lægge cigaretterne på hylden, så er denne nye inhalator bestemt et godt alternativ til cigaretter, hvis du har brug for en hjælpende hånd.

 

Kilder:

1. https://www.lunge.dk/rygnings-paavirkning-af-kroppen
2. http://ntr.oxfordjournals.org/content/early/2016/05/13/ntr.ntw093.abstract
3. http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-e-cigaretter-sundhedsskadelige

Kilder

1. https://www.lunge.dk/rygnings-paavirkning-af-kroppen
2. http://ntr.oxfordjournals.org/content/early/2016/05/13/ntr.ntw093.abstract
3. http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-e-cigaretter-sundhedsskadelige
4. http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-e-cigaretter-sundhedsskadelige

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil