Ny medicin tilgængelig til svære tilfælde af psoriasis under graviditet

Ny medicin tilgængelig til svære tilfælde af psoriasis under graviditet

Et nyt lægemiddel er blevet godkendt til behandling af gravide kvinder med psoriasis. Behandlingsformen bruges i tilfælde, hvor tabletter og salve ikke kan få bugt med lidelsen.

Patienter, der lider af psoriasis, vil ofte opleve, at deres tilstand forværres under graviditeten. Det skyldes, at gravide ofte har et højere stressniveau, end hvad de normalt oplever.

Når kvinder med psoriasis bliver gravide, lider de under, at en del af den medicin, som normalvis er tilgængelig for patienterne, ikke er godkendt til behandling af gravide. Det skyldes, at de kraftige stoffer, der hjælper med at holde sygdommen nede, i flere tilfælde bliver overført via moderkagen til fostret med risiko for bivirkninger til følge. Derfor har de været overladt til mere milde lægemidler, som ikke har kunne dæmme op for de værste tilfælde.

For nylig blev et nyt lægemiddel godkendt af Det Europæiske Medicin Agentur til brug på gravide patienter. 

 

Lægemidlet er testet på gravide patienter med gigt eller tarmsygdomme

Lægemidlet blev godkendt til brug i 2009, men det er først blevet godkendt til brug på gravide i 2018. Da man udviklede produktet, blev det testet på personer, der ikke var gravide. I udviklingsfasen omkring nye lægemidler bruges der ikke gravide testpersoner. 

Information omkring potentielle fosterskadelige effekter sker på baggrund af indberetninger om bivirkninger fra patienter, der grundet svær sygdom har været nødsaget til at tage medicinen under graviditeten. Det kan være tilfælde, hvor patienternes sygdom har været direkte livstruende.

I et studie publiceret i 2017 har man lavet målinger på 14 børn, der har fået behandling med det nye lægemiddel. Det har drejet sig om mødre, der havde autoimmune sygdomme som leddegigt, rygsøjlegigt, psoriasisgigt og tarminflammatorisk sygdom. 

”Studiet viste minimalt til umålelige værdier af lægemidlet i de nyfødte børn og konkluderer, at lægemidlet ikke overføres via moderkagen til fostret,” siger læge og ph.d.-studerende, Cæcilie Bachdal Johansen.

I studiet er der ikke indgået patienter med psoriasis, men godkendelsen er også gældende for psoriasispatienter.

”Danmark er et forskningsmæssigt smørhul – med vores CPR-registrerer kan vi hente viden om kvinder med fx psoriasis og følge dem og se, hvordan det går med deres graviditet og deres nyfødte børn. Den adgang til viden forpligter os forskere til at lave god registerforskning, hvor vi undersøger udfald som man af etiske grunde ikke kan undersøge i kliniske forsøg,” siger Cæcilie Bachdal Johansen.

 

Høje offentlige udgifter gør det nye lægemiddel til sidste udvej

Hvis en patient skal behandles i et år, så betaler det offentlige i omegnen af 100.000 kroner for det. Det putter lægemidlet i den dyre ende af skalaen. Det har indflydelse, når patienter kommer til lægerne med forværrede tilfælde af psoriasis grundet graviditet. 

Først vil der blive forsøgt med behandling i form af enten tabletter eller salve for at se, om det kan udbedre tilstand. Kun hvis det konkluderes, at det ikke hjælper, vil det nye lægemiddel forsøges som behandling af patienten. Det er op til den enkelte læge at vurdere fra gang til gang.

Det er altså ikke et lægemiddel, man som patient kan handle på apoteket, men et lægemiddel der skal udskrives af en læge. 

Lægemidlet er godkendt under navnet Cimzia, og hvis man søger på lægemidlet på nettet og bliver bekymret over, at der flere steder står, at lægemidlet ikke anbefales til gravide kvinder, så skyldes det blot, at det ikke er opdateret endnu.

”De læger, der behandler patienter, er klare over, at lægemidlet nu er godkendt til behandling under graviditeten,” siger Cæcilie Bachdal Johansen.

Kilder

1. https://www.mdpi.com/1422-0067/19/5/1349/htm
2. https://research.regionh.dk/bispebjerg/da/publications/the-use-and-safety-…
3. http://xnet.dkma.dk/indlaegsseddel/PdfFileServlet?formulationid=19185&…
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25873365
5. https://www.dr.dk/ligetil/indland/nu-kan-gravide-ogsaa-blive-behandlet-hud…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil