Ny vaccine mod herpes

Ny vaccine mod herpes

Herpes genitalis er en seksuelt overført sygdom, som medfører smertefulde sårdannelser i genitalområdet og som er forårsaget af enten herpes simplex virus (HSV) 1 eller 2. Sygdommen inficerer ca. 20 % af danske befolkning, hvoraf mange er uvidende om infektionen og de fleste smittes med HSV 2.

Når først man er blevet inficeret, vil virussen vandre langs nervebaner til rygmarven, hvor rødderne for vores følenerver er lokaliseret. Kort efter infektionen kan patienten opleve blærer og sår på kønsdelene, som kan være yderst smertefulde. Hos manden ses disse sår på forhuden, mens de, hos kvinden, ses på skamlæbernes inderside. Ved det første udbrud kan man yderlige opleve hovedpine, muskelsmerter og ondt i halsen, samt eventuel smerte der stråler ned i benet pga. påvirkede nervebaner. Mange af de patienter som er smittet med HSV2 vil få regelmæssige udbrud af sygdommen, hvilket kan være forbundet med beskedne gener, som f.eks. små sår, rifter eller rødme som forsvinder efter få dage. 

Herpes kan ikke helbredes, og anses derfor for at være en kronisk infektion, som blot kan symptombehandles, således at antallet af udbrud reduceres, og graden samt varigheden af et udbrud formindskes. Her findes tre slags medikamenter og fælles for dem er, at de kun påvirker udbrud, men ikke virussens evne til at opformere sig i værtscellerne hos den inficerede.

 

Der er dog gode nyheder

En ny vaccine til at behandle herpes simplex virus 2 (HSV2) er på vej. Denne HSV2 inficerer 500 millioner mennesker verden over, og en vaccine vil derfor være til gavn for rigtig mange. Vaccinen kaldes GEN-003 og er lige nu i fase II for testning af vacciner, hvor tests skal bevise, at vaccinen har en biologisk effekt og er sikker for patienten. Vaccinen er blevet undersøgt og testet i ca 1 år, og resultaterne har vist sig være positive. De viser, at vaccinen har en vedvarende og statistisk betydelige effekt på virussen ved at reducere dens spredning. Vaccinen har vist sig at være sikker og uden alvorlige bivirkninger. Mere specifikt kan det være muligt at en enkelt behandling med GEN-003 kan tilbyde samme effekt som et år med det nuværende daglige tilskud af orale medikamenter mod HSV2. 

Vaccinen kan ikke blot kontrollere udbrud, som nuværende medicin kan, men den kan også kontrollere dens spredning. Udbrud målt ved antallet af sår faldt med 43-69 % afhængigt af dosis, og spredningen faldt med 55 %. Vaccinen adskiller sig således fra andre vacciner mod infektiøse agenser, idet den ikke er forebyggende men i stedet terapeutisk, således at den henvender sig til allerede inficerede patienter.

Hvis vaccinen godkendes, vil den være den første vaccine mod HSV og generelt den allerførste terapeutiske vaccine mod enhver anden form for infektiøs sygdom. Da inficerede patienter er mest smitsomme under et udbrud, eller mens virussen spredes i kropsvæsken, så vil vaccinen utvivlsomt kunne forhindre spredning af virussen. Dette er især vigtigt for gravide kvinder. Selvom det er sjældent, kan det ske, at moderen kan smitte den nyfødte barn, hvis barnet er født vaginalt, mens moderen er ramt af et HSV2 udbrud. Hvis barnet får virussen, er der risiko for at barnet dør. Derfor anbefales kejsersnit, hvis moderen har sit første (primære) udbrud i sidste trimester.

På grund af de fysiske og psykologiske konsekvenser som denne sygdom medfører, ville både patienter og behandlende læger være interesseret i at bruge en effektiv behandling, der forbedrer kontrol med udbrud på en mere bekvemt måde. En reduktion af spredningen af herpes genitalis hvis kropsvæske vil også være særdeles eftertragtet.  

 

Kilde: 

1. http://acsh.org/news/2016/03/10/a-vaccine-for-herpes-erupts-in-the-news/ 

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil