Ny vaccine mod tuberkulose viser lovende resultater

Ny vaccine mod tuberkulose viser lovende resultater

For første gang i næsten 100 år har en ny tuberkulosevaccine vist sig at have effekt på mennesker.

Hvert år dør 1,7 millioner mennesker af tuberkulose, men det tal kan en ny vaccine måske lave om på. En ny tuberkulosevaccine er netop blevet testet i et studie i Sydafrika, og den har vist lovende resultater på mennesker.

Vaccinen er udviklet af Statens Serum Institut og er blevet testet på 990 unge i alderen 12 til 17-årige i Sydafrika i løbet af to år. Forsøget foregik ved, at en tredjedel af forsøgspersonerne fik en placebo-vaccine, en tredjedel fik den nye forsøgsvaccine, og en tredjedel fik den vaccine, der er på markedet i dag – den såkaldte Calmette-vaccine, der er næsten 100 år gammel.

 

Beskytter dårligere – men er stadig et gennembrud

De forsøgspersoner, der havde fået den gamle Calmette-vaccine, havde 45,4 lavere risiko for at få tuberkulose, mens de, der havde fået den nye forsøgsvaccine, havde en 30,5 procent lavere risiko for at få tuberkulose. Men selvom den gamle vaccine beskytter mere effektivt, betyder det ikke, at den er bedre. Problemet med Calmette-vaccinen er nemlig, at dens effekt aftager med tiden. Den er nemlig meget effektiv hos børn, men beskytter næsten ikke voksne.

Calmette-vaccinen kom på markedet i 1921, og det er sidste gang, en ny vaccine har vist sig at beskytte mennesker mod tuberkulose. Derfor er det stort, at det er lykkedes at udvikle en ny vaccine – 97 år efter den sidste.

”Disse resultater er et gennembrud inden for feltet og er den foreløbige kulmination på 25 års forskning i nye tuberkulose-vacciner her på SSI,” siger forskningschef Peter Lawætz Andersen i en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut.

 

Resultaterne er ikke helt stærke nok

Forskerne håber på, at den nye vaccine på længere sigt kan komme til at beskytte de mennesker, som den gamle vaccine ikke havde en effekt på. Resultaterne på mennesker er dog endnu ikke gode nok til, at den nye vaccine kan blive implementeret på nuværende tidspunkt, mener forskerne.

”Men de underbygger min forventning om, at vores nye generation af nye og mere sikre tuberkulose-vacciner kan implementeres. Og at de i særdeleshed vil have en fordel i de dele af befolkningen, hvor Calmette-vaccinen ikke virker,” siger Peter Lawætz Andersen i pressemeddelelsen.

 

Hvad er symptomerne på tuberkulose?

Tuberkulose er infektionssygdom, der som regel slår sig ned i lungerne, men som kan sætte sig i alle organer. Den er ikke særlig smittefarlig – og smitte kræver normalt længerevarende tæt kontakt med en syg person.

Hvis tuberkulosen sætter sig i lungerne, er de typiske symptomer:

  • Hoste og opspyt, som kan være blodigt
  • Træthed
  • Dårlig appetit
  • Vægttab
  • Eventuelt feber og nattesved

Tuberkulose kan også opstå i andre organer. I så fald kan symptomerne være hævede lymfeknuder på halsen, led- og/eller knoglesmerter, blod i urinen eller ondt i maven – afhængigt af hvor sygdommen sidder. 

Kilder

1. https://www.ssi.dk/Aktuelt/Forskningsnyt/2018/2018%2007%20Vigtigt%20gennem…
2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1714021?query=featured_home&am…
3. https://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/tuberkulose.htm
4. https://videnskab.dk/krop-sundhed/ny-vaccine-mod-tuberkulose-viser-lovende…
5. https://www.ssi.dk/English.aspx

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil