Nyt håb for patienter med non-alkoholisk fedtlever

Nyt håb for patienter med non-alkoholisk fedtlever

Bortset fra livsstilsændringer og vægttab er der i øjeblikket ingen effektiv eller sikker behandling af non-alkoholisk fedtleversygdom. Men for første gang finder forskere nu, at et protein kaldet cdk4, forekommer ved højere niveauer i musemodeller og humane patienter med sygdommen. I et forsøg hvor forskerne blokerede proteinet i mus under anvendelse af narkotika, viste det sig, at udviklingen af leversteatose, hvilket er det første stadie af nonalkoholisk fedtleversygdom, blev reduceret betydeligt.

Cdk4 er et enzym, dvs. en slags katalysator i kroppen, som i et forsøg publiceret i 2016 viste at kunne føre til non-alkoholisk fedtleversygdom. Ved at hæmme dets virkning kunne forskerne observere både en forebyggelse og ophævelse det første trin af sygdommen.

Non-alkoholisk fedtleversygdom er en opbygning af ekstra fedt i levercellerne, hvilket ikke skyldes alkohol. Normalt indeholder leveren en smule fedt, men kommer leveren til at bestå af 5-10 % fedt eller derover, bliver tilstanden klassificeret som fedtlever. Det første stadie kaldes leversteatose, og det kan udvikle sig til steatohepatitis (når fedtet i leveren bringer den i en betændt tilstand) og videre til levercirrhosis (levervæv erstattes af arvæv uden funktion) eller leverkræft.

 

Årsager til fedtlever

Nonalkoholisk fedtleversygdom opstår ofte hos overvægtige personer, som har forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol eller for mange triglycerider (fedt) i blodet. Det kan også opstå ved dårlige spisevaner eller hurtige vægttab. Men selv uden disse risikofaktorer kan man udvikle fedtlever. En amerikansk undersøgelse har vist en hyppighed på ca. 46 % hos midaldrende, overvægtige personer, og hvis de samtidig havde diabetes var hyppigheden 74 %. Da der ikke findes andet end livsstilsændringer og vægttab til at behandle sygdommen, er der et stort behov for en medicinsk behandlingsmetode.

 

Potentielle behandlinger

Nye behandlinger er netop nu under kliniske forsøg, og de viser lovende resultater. Desværre viser de også alvorlige bivirkninger. I det nye studie har forskerne fundet højt niveau af cdk4 i mus pga. fedtrig kost og mennesker med non-alkoholisk fedtleversygdom. Forskerne kunne observere, at et højt niveau af cdk4 startede en kædereaktioner gennem bestemte signalveje, som involverede leversteatose, fibrose og leverkræft. Når forskerne i forsøget blokerede cdk4 i mus, forstyrrede det de bestemte signalveje og musene undgik at udvikle leversteatose, hvilket de ellers normalt gjorde på en fedtrig kost. Derudover fandt forskerne, at når cdk4 blev blokeret i mus med leversteatose, modvirkede det sygdomsudviklingen, så leveren begyndte at vende tilbage til sin raske version.

De stoffer, som blev brugt til at blokere cdk4, er allerede godkendt af FDA, den amerikanske sundhedsmyndighed, mod leverkræft, så forskerne håber på at kliniske forsøg vedrørende stoffernes effekt på leversteatose snart kan begynde. Forhåbentlig vil hæmning af cdk4 i mennesker som behandling af non-alkoholisk fedtleversygdom ikke give alvorlige bivirkninger, som de nuværende behandlinger, hvilket testes i kliniske forsøg, gør således, at patienterne kan se en lysere fremtid i møde.

Danmarks Sundhedspanel er dannet af sundhedsfaglige personer med formålet at fremme sundhed gennem forskning. Sundhedssektoren udfører årligt forskningsprojekter for at udvikle nye og bedre behandlingsmetoder. Før et forskningsprojekt kan begynde, er det nødvendigt at finde de rette deltagere, så nye behandlingsmetoder kan afprøves. Deltagerne er medvirkende til at skabe ny og værdifuld viden, så eksisterende eller nye behandlinger kan blive endnu bedre.

 

Kilder:

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/311372.php
2. https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/mave-og-tarm/sygdomme/lever/nonalkoholisk-fedtleversygdom/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil