Nyt studie: Gluten er ikke usundt for raske personer

Nyt studie: Gluten er ikke usundt for raske personer

Der findes rigtig mange holdninger til, hvor meget eller hvor lidt gluten man skal indtage og de forskellige årsagsforklaringer. Et dansk studie har undersøgt, hvad der sker med raske personer, der i en periode indtager gluten og i en anden periode spiser glutenreduceret kost.

Det kan være svært at finde rundt i, hvad der er sundt, og hvad der ikke er sundt. Når man læser aviser og ugeblade, kan man få opfattelsen af, at det skifter uge efter uge. Flere steder er opfattelsen, at kulhydrater og i særdeleshed gluten er usundt. 

Gluten er et protein, der findes i de klassiske kornsorter hvede, rug og byg. Hvis man lider af cøliaki (glutenintolerance), så kan selv helt små mængder af gluten være meget skadeligt for tarmsystemet. Det skal man tage alvorligt. 

I de seneste år er en bølge rullet hen over samfundet, hvor en stor gruppe raske mennesker er holdt op med at spise gluten af frygt for, at de vil øge insulinfølsomheden og udvikle hjertekarsygdomme og/eller diabetes 2. Derudover findes der en opfattelse, blandt de personer der har lagt gluten på hylden, at de får det bedre.

 

Glutenreduceret diæt gjorde ingen forskel for betændelsestilstand

Forskerne bag et nyt studie har selv skrevet et sammendrag af forventningerne og oplevelserne med studiet på Videnskab.dk. Studiet, som denne artikel behandler, havde til formål at undersøge, hvorvidt man kan sige noget videnskabeligt om, hvad der sker, når man fjerner gluten fra kosten.

Nogle af de ting, der beviseligt leder til hjertekarsygdomme og diabetes 2, er en kronisk forhøjet betændelsestilstand. Betændelsestilstanden kan man måle på ved at måle på såkaldte inflammationsmarkører. Derudover har studiet også kontrolleret for mere generelle helbredsmarkører som kolesteroltal, blodsukker og tarmbakterier.

De frivillige i forskningsforsøget fik tildelt en forudbestemt kost i en periode på otte uger, hvor de spiste glutenreduceret kost. Herefter fulgte en seks ugers pause, hvorefter de fik tildelt en diæt med kontrolkost i otte uger. 

Forskerne skriver, at det ikke gjorde nogen som helst forskel for de risikofaktorer for hjertekarsygdomme og diabetes 2, at forsøgspersonerne spiste glutenreduceret i forsøgsperioden. 

 

Markante ændringer i tarmbakterierne

I den glutenreducerede kost, der indgik i diæten for forsøgspersonerne, var der et højt antal fibre. For forsøgsgruppen var det i mange tilfælde nogle andre fibre, end de var vant til, fordi de ikke kom fra de vante kilder til fibre – nemlig brød og andre kornprodukter. 

Det gav en ny fibersammensætning i tarmen, som gjorde, at de såkaldte bifidobakterier forsvandt. Tilstedeværelse af bifidobakterier i tarmfloraen anses normalt som værende et sundhedstegn, da de er gode til at bruge de fibre og komplekse kulhydrater, der kommer fra hvede.

Reduktionen af gluten i kosten bliver ikke anset som værende årsag til de manglende bakterier, men derimod manglen på de vante fibre i kosten. Forskningen peger ikke entydigt på, at det skulle være usundt at mangle disse bakterier i tarmen. Alle helbredsmarkørerne forblev uændrede i både kontrolperioden og forsøgsperioden med reduceret gluten.

 

Hvad skal man være opmærksom på i glutenspørgsmålet?

Forskerne bag studiet lægger vægt på, at uagtet hvorvidt man har opfattelsen, at gluten er sundt eller usundt, så vil det altid kunne lade sig gøre at finde et studie, der taler for det ene eller det andet. 

Man kan holde øje med, hvorvidt studiet, man læser om, er et interventionsstudie, som det er tilfældet her, eller om det er et observationsstudie. I observationsstudier er der ofte selvrapportering af kostindtag, og resultaterne vil i nogle tilfælde være baseret på en stor usikkerhed om, hvad der i virkeligheden er blevet indtaget.

Interventionsstudier går ind og dikterer nøjagtig, hvad forsøgspersonerne skal og ikke skal indtage og gøre. Der er indlagt kontrol af det undersøgte, som det også er tilfældet her, hvor forsøgspersonerne skulle indtage en helt anden kost, som der ligeledes blev målt på.

Konklusionen af dette kontrollerede studie er dog klar. Gluten er ikke usundt for personer, der ikke lider af glutenintolerance, og det øger ikke risikoen for at få diabetes 2 eller hjertekarsygdomme.

Kilder

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29097438
2. https://videnskab.dk/krop-sundhed/stor-undersoegelse-er-broed-og-korn-sund…
3. https://videnskab.dk/krop-sundhed/byd-dine-tarmbakterier-velkommen-de-hjae…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil