Nyt våben mod HIV

Nyt våben mod HIV

Smarte teknikker fører til ny behandlingsmulighed mod HIV i form af en vaccine. Kombinationen af tre antistoffer førte til dannelsen af et superantistof, som har et bredere virkningsspektrum. Forsøg med aber har vist lovende resultater. Nu skal forsøg på mennesker vise, om det er en succes.

Mange års forskning og en række forsøg har ført til mere eller mindre succesrige fund og resultater. Nu har forskere en ny forhåbning; en vaccine, der indeholder antistoffer mod HIV. Problemet med HIV er, at der eksisterer et hav af varianter og former for denne virus, og at den er kendt for at udvikle resistens overfor lægemidler med det samme. Det er grunden til, at enkelte antistoffer hidtil ikke kunne bekæmpe HIV tilfredsstillende. Det har ikke været muligt for antistofferne at genkende alle former og varianter af HIV, og dermed har ikke alle patienter helbredes. Antistoffer er proteiner, som er en del af kroppens immunsystem. Antistofferne reagerer på fremmede organismer og stoffer - også kaldet antigener. Normalt kan hvert antigen genkendes af immunsystemet og prøves elimineret. Problemet med HIV er desværre, at kroppens antistoffer ikke er effektive nok til at bekæmpe det og fører til udbredelsen og svækkelse af immunsystemet (AIDS).

 

Der samles kræfter

Ideen er at samle kræfterne og dermed kombinere flere antistoffer for at øge effekten. Man håber derved, at kombinationen af de forskellige antistoffer kan føre til en mere effektiv måde at genkende og eliminere HIV på. Samarbejdet mellem flere forskerhold fra USA og farmaceutiske firmaer som Sanofi har forhåbentlig ført til et gennembrud i HIV-behandlingen.

Kombinationen af antistofferne baserer sig på en bioteknologisk metode. Inden fusionen af antistofferne blev disse udtaget fra forskellige mennesker og kan derfor genkende forskellige og flere varianter og former af HIV. Tilsammen kan antistofferne blive til en yderst effektiv behandlingsmulighed, der forhåbentligt kan helbrede, hvad de hidtidige antistoffer ikke kunne. Som en start har man prøvet super antistofferne på nogle cellekulturer.

 

Lovende resultater med aber

Efter succesrige forsøg på cellekulturer gik forskerne over til dyreforsøg. Man prøvede superantistoffet på aberne, der havde en slags abe-HIV (SIV). Man vaccinerede aberne med superantistofferne og gav dem fem dage efter SIV-virussen. Resultaterne viste, at ingen af aberne blev inficeret med SIV, i modsætning til de aber, der ikke fik en vaccine.

De lovende resultater vækker håb om at effekten er den samme hos mennesker. Forskerne vil derfor snart gå over til kliniske studier. Der forventes påbegyndelsen af et fase 1-studie i slutningen af 2018 for at undersøge sikkerheden og effekten af superantistoffer i præventionen af HIV hos mennesker. Derudover er der planlagt et klinisk studie, der undersøger om vaccinen også kan anvendes som behandlingsmetode hos allerede-inficerede personer. Forskerne forklarer, at der er et stort potentiale i kombinationen af antistoffer, som ikke kun HIV-behandlingen og præventionen kunne drage nytte af, men også andre infektionssygdomme.

Kilder

1. http://www.wissenschaft.de/leben-umwelt/medizin/-/journal_content/56/12054…
2. https://www.niaid.nih.gov

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil