Råd til at sluge piller nemmere

Råd til at sluge piller nemmere

Mange mennesker har svært ved at sluge piller, hvilket kan være et stort problem, hvis de lider af en sygdom, hvor daglig medicin i pilleform er nødvendigt. Det kan både være en svær og ubehagelig opgave, og én ud af tre personer får følelsen af at blive kvalt, får opkastfornemmelser eller kaster op, når de skal sluge piller.

Kan være svært at sluge piller

Der er mange, som ikke har problemer med at sluge drikke- og madvarer, men kun finder det problematisk, når det drejer sig om piller. Mens nogle har svært ved at sluge piller, er der andre som har fysiske problemer med at sluge dem.

Fysiske problemer med at synke kaldes dysfagi, og det kan skyldes problemer med nerver eller muskler. Der findes 25 muskelpar i mund og hals, som hjælper til at synke maden. Idet man synker, lukkes luftrøret, hvormed man i et kort øjeblik stopper med at trække vejret, så maden ikke ryger ned i luftrøret så man bliver kvalt. Problemer med at koordinere alle disse muskler kan derfor medføre at man bliver kvalt eller at man får væske eller mad ned i lungerne, og kan forårsage lungebetændelse (pneumoni).

Et tysk studie kan muligvis hjælpe personer, som har svært ved at sluge piller. De foreslår to forskellige teknikker, som hjalp deres forsøgspersoner med at sluge deres medicin.

Den ene metode kalder de ”pop-bottle”, som er designet til at sluge tabletter.

 

Pop bottle-metoden:

  1. Fyld en fleksibel vandflaske med vand

  2. Læg tabletten på tungen og slut tæt om flaskens åbning med dine læber

  3. Tag en slurk mens læberne bevarer kontakten til flasken ved at lave en sugende bevægelse, men uden at lade luft komme ind i flasken

  4. Du skal føle, at flasken klemmer ind om sig selv, mens du suger

 

Forskere bad omkring 140 mennesker med synkevanskeligheder om at teste denne metode med lukkede øjne. De skulle synke store og meget store piller. Resultatet var en forbedring på 60 % sammenlignet med forsøgspersonernes tidligere metode, hvor de blot tog en tår vand fra en kop og forsøgte at sluge pillen. Den anden metode kaldes ”lean-forward”, som er designet til at sluge kapsler. Metoden udføres på følgende måde:

 

Lean forward-metoden:

  1. Læg en kapsel på din tunge

  2. Tag en tår vand uden at synke

  3. Vip din hage mod brystet

  4. Synk kapslen mens du kigger mod brystet

 

Denne teknik var endnu mere succesfuld end ”pop-bottle” med en forbedring på hele 89 % sammenlignet med forsøgspersonernes tidligere metode.

Forskerne gør dog opmærksom på, at man ikke skal haste med at forsøge disse metoder, da de kun har undersøgt fornemmelse af at synke. Fordi forskerne blot spurgte forsøgsdeltagerne, om det var lettere at synke piller med metoderne, har de ingen billeder af hvad der rent fysisk skete under synketesten, og de har heller ikke målt på fysiske forskelle. Af den grund er det derfor hverken givet, at disse metoder virker for dig, eller er sikre for dig. Du skal bruge en grundig vurdering først.

Der kan være noget der forårsager synkebesværet, som kun ville blive identificeret med en instrumental synkevurdering hos lægen – f.eks. at du lider af dysfagi.

 

Indtil du kender den bagvedliggende årsag, kan det være fordelagtigt at forsøge følgende:

  • Bland pillen i noget føde med en buddinglignende konsistens, da det gør det lettere at sluge pillen.

  • Mos pillen til pulver og bland den med noget flydende føde såsom budding*.

  • Skær pillen i mindre dele og slug dem én efter én*.

* Det er her vigtigt at spørge lægen, om pillen må ødelægges, da det ikke er alt medicin, som kan tåle det i forhold til kroppens optagelse af stoffet. Det er også muligt, at noget medicin kan fås på en anden form end som pille, f.eks. som flydende, pulver eller creme. Dette kan du spørge din læge eller apoteker omkring.

 

Kilde:

1. http://www.health.harvard.edu/blog/two-tricks-make-easier-swallow-pills-201411137515

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil