Selv et moderat alkoholforbrug kan forkorte dit liv

Selv et moderat alkoholforbrug kan forkorte dit liv

Tidligere blev et moderat indtag af alkohol anset for at være ufarligt. Men nu peger en ny, omfattende undersøgelse på, at det forholder sig anderledes.

Vi bør ikke drikke mere end syv genstande om ugen – og ikke mere end én enkelt genstand om dagen. I hvert fald ikke ifølge en ny, omfattende undersøgelse, der viser, at vi i gennemsnit levere kortere, hvis vi overskrider grænsen.

Den nye undersøgelse, der for nyligt blev offentliggjort i tidsskriftet The Lancet, er en sammenligning af resultater fra 83 forskellige studier. Undersøgelsen viser, at det ikke kræver et særligt højt ugentligt alkoholindtag, før det går ud over din sundhed og forventet levetid.

Drikker du mere end syv genstande om ugen, kan du forvente at forkorte dit liv med et halvt år. Hvis du drikker ti eller flere genstande om ugen, dør du i gennemsnit to år tidligere end ellers – og når du helt op på 17 genstande ugentligt, forkorter du dit liv med fem år.

 

Der er flest dårlige nyheder

Undersøgelsen viste overraskende, at de personer, der drak mere end syv genstande om ugen, havde en 20% lavere risiko for at blive ramt af en blodprop. Den viste dog også, at de samme personer havde øget risiko for slagtilfælde samt øget risiko for andre hjerteproblemer. Så selvom der også er positive nyheder om konsekvenserne af alkoholforbrug, opvejer de positive virkninger langt fra de negative, lyder det i undersøgelsen.

 

Hvad viser tidligere forskning?

Tidligere forskning har vist, at et mindre alkoholindtag kan have forskellige positive konsekvenser for din sundhed. Undersøgelser har blandt andet vist, at alkohol beskytter mod hjertekarsygdomme – noget, der til dels bliver afkræftet af den nye undersøgelse; det bliver bekræftet, at alkohol mindsker din risiko for at få en blodprop, men alle andre hjertekarsygdomme opstår hyppigere hos folk, der indtager alkohol.

Det er også tidligere blevet bevist, at et mindre forbrug af alkohol kan mindske risikoen for at få Alzheimers. Det skyldes, at alkohol styrker det glymfatiske system i hjernen, hvis funktion er at fjerne skadelige affaldsstoffer – blandt andet stoffer, der kan føre til demens. Den nye undersøgelse om forventet levetid har ikke beskæftiget sig med alkohols virkning på hjernen.

 

Hvorfor er den nye undersøgelse noget særligt?

Den nye undersøgelse er den hidtil mest omfattende af sin slags. Den bygger på data om næsten 600.000 personer fra 19 forskellige vestlige lande. Det har kunnet lade sig gøre, fordi undersøgelsen bygger på en kombination af data fra 83 forskellige tidligere undersøgelser.

Undersøgelsen blev publiceret den 13. april 2018 i det anerkendte forskningstidsskrift The Lancet. Den afkræfter nogle af de positive virkninger, man hidtil har troet alkohol førte til. Samtidig understreger den, at et alkoholindtag på otte eller flere genstande ugentligt er sundhedsskadeligt.

Kilder

1. https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6441935/Blot-otte-gen…
2. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30134-X/…
3. https://www.information.dk/telegram/2018/04/styrelse-holder-fast-graenser-…
4. https://www.dr.dk/nyheder/viden/stort-internationalt-studie-over-syv-genst…
5. https://www.dr.dk/nyheder/viden/otte-genstande-om-ugen-kan-forkorte-dit-li…
6. https://www.independent.co.uk/news/health/alcohol-death-drinking-life-expe…
7. http://sund.ku.dk/nyheder/2018/02/smaa-maengder-alkohol-er-med-til-at-rens…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil