Slagtilfælde forbundet med skiftende arbejdstider

Slagtilfælde forbundet med skiftende arbejdstider

Et nyt studie giver yderligere bevis for de negative effekter af skiftende arbejdstider. Dette studie fandt, at skiftende arbejdstider øger risikoen for et slagtilfælde samt sværhedsgraden af dem grundet påvirkning af kroppens biologiske ur. Mænd synes at være mest udsatte.

Nyt håb

I EU’s arbejdsdirektiv defineres skifte- og natarbejde henholdsvis som: Arbejde på forskellige tidspunkter over dage eller uger, og arbejde i tidsrummet mellem kl. 24.00 og kl. 05.00. Ifølge en undersøgelse udført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i 2014 blandt 16.952 personer i alderen 18-64 år, arbejdede 7,2 % med skiftende arbejdstider og/eller natarbejde.

Det er velkendt, at skæve arbejdstider kan have en række negative konsekvenser såvel fysiske og psykiske. Negative konsekvenser af skiftende arbejdstider:

  • Søvnmangel
  • Hjertekarsygdomme
  • Øget risiko for arbejdsulykker
  • Påvirkning af familielivet
  • Øget risiko for samlivsbrud

Hovedårsagen til nogle af de fysiske konsekvenser kommer i kraft af påvirkning af kroppens biologiske ur. Det biologiske ur påvirkes af eksterne forhold som dagslys eller mørke, som giver kroppen et signal om, hvornår den skal være vågen, sove, spise samt en lang række andre fysiologiske processer. Talrige studier har vist en sammenhæng mellem skiftende arbejdstider og helbredsmæssige konsekvenser.

 

Studie påviser sammenhæng mellem irregulære søvnmønstre og slagtilfælde

Et nyligt studie, publiceret i det Amerikanske tidsskrift JAMA, fandt forøget risiko for udvikling af hjertesygdomme hos kvinder med skiftende natarbejde i en periode på 5 år. Andre studier med samme fokus har påvist, at skiftende arbejdstider øger risikoen for hjertekarsygdomme, heriblandt hjerteanfald og slagtilfælde. Dette studie bygger videre på disse fund med antydningen af, at de skiftende arbejdstider også resulterer i en øget sværhedsgrad af slagtilfælde. Forstyrrelse af hjerterytmen forværrede udfaldet af slagtilfælde i rotter Resultaterne af studiet bygger på en analyse af udfaldet af slagtilfælde i rotter af begge køn, som blev udsat for hjerterytmeforstyrrelser. Rotterne blev i to uger udsat for faste intervaller med lys og mørke, hvorefter de blev inddelt i to grupper.

I de efterfølgende 7 uger fortsatte den ene gruppe med de faste intervaller med lys og mørke (kontrolgruppen), mens den anden gruppe blev udsat for skiftende lys og mørke intervaller, som repræsenterede forholdene ved skiftende arbejdstider. Efter de 7 uger fremkaldte forskerne slagtilfælde i rotterne og vurderede udfaldene i de to grupper. Forskerne fandt at de rotter, som havde været udsat for skiftende intervaller med lys og mørke, havde mere alvorlige udfald end kontrolgruppen. Overordnet var der større forekomst af hjerneskade, tab af følesansen og nedsat bevægelse af lemmerne som følge af slagtilfældet. Ydermere fandt forskerne også at sværhedsgraden af slagtilfældene varierede mellem køn i gruppen udsat for skiftende lys og mørke intervaller, hvor han-rotterne havde det værste udfald.

Forskerne mistænker, at denne forskel mellem kønnene kan skyldes reproduktive hormoner. Østrogen, det kvindelige kønshormon, menes nemlig at have en form for neurobeskyttende effekt. Dog pointerer forskerne, at tidligere studier har vist, at kvinder, der nærmer sig overgangsalderen er tilbøjelige til at have forværret udfald efter et slagtilfælde sammenlignet med mænd. Dette kan muligvis forklares ved det lavere østrogenniveau i kvinder der nærmer sig overgangsalderen, og som derved ikke har den samme neurobeskyttelse, som yngre kvinder. Forskerne slutter ved at påpege, at deres fund indikerer, at skiftearbejdere og andre med irregulære søvnmønstre skal følges nøje med henblik på at “opsnuse” og kontrollere kardiovaskulære risikofaktorer, som eksempelvis forhøjet blodtryk og overvægt. Grundet de talrige negative konsekvenser af skifte- og natarbejde bør personer, som allerede har risikofaktorer for udvikling af hjertekarsygdomme undgå disse arbejdstider.

 

Kilder:

1. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/arbejdsmedicin/helbredsovervaagning-og-attester/skiftarbejde-og-helbredsovervaagning
2. http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/da/arbejdsmiljoedata/arbejdsmiljoe-og-helbred-20/arbejdsmiljoeet-i-tal/sammenligning-af-aldersgrupper/table?question=NA_NATARBEJDE&year=2014
3. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2516715
4. http://www.medicalnewstoday.com/articles/310710.php

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil