Solcreme, D-vitamin og hudkræft

Solcreme, D-vitamin og hudkræft

Sommeren er over os, og solens stråler giver varme og er til stor glæde for mange. Der har tidligere været en udbredt opfattelse af, at solcreme pludselig blev fjenden, fordi den blokerer for produktionen af D-vitamin, og det skulle angiveligt give hudkræft.

Giver solcreme hudkræft?

Midt i rekordsommeren i 2018 opstod der en bevægelse på Facebook, hvor der blev advaret mod brugen af solcreme, fordi det skulle resultere i hudkræft. Teorien bag påstanden lød, at når D-vitamin forebygger hudkræft, og solcreme hæmmer optaget af D-vitamin, så må solcreme dermed lede til hudkræft.

Det blev dog efterfølgende modbevist adskillige steder, og teorien har ikke fået opbakning fra nogen videnskabelig kant. Sandheden er, at der er rigtigt, at når man bruger solcreme, så hæmmes optaget af D-vitamin, fordi den netop bliver dannet, når solens stråler rammer huden. 

Men… den mængde af sollys, der skal til, for at kroppen producerer den mængde D-vitamin, den har brug for, er så lille, at det tager blot få minutter i sommersolen, før det bliver dækket – også selvom man har solcreme på. 

Videnskab.dk har ligeledes undersøgt, om manglen på D-vitamin overhovedet resulterer i hudkræft. Det er der meget lidt forskning, der peger på, vurderer professor og overlæge Hans Christian Wulf, som har været med til at lave Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

 

Solcreme forebygger hudkræft

Solcreme vandt for alvor frem i 70’erne, hvilket var meget belejligt, da turisme og solferie boomede i samme periode. Solcreme er lavet til at begrænse UV-strålernes indtrængen i hudcellerne. Når huden bliver smurt ind, fungerer det som en barriere for UV-strålerne, så op mod 95 procent af dem ikke kan trænge igennem. Jo højere solfaktor man bruger, jo mere vil huden være beskyttet.

Når blege mennesker let bliver forbrændte og røde i solen, skyldes det, at de har et lavere indhold i kroppen af melanin. Melanin er et naturligt forekommende beskyttelsesmiddel mod solens stråler, så jo lysere man er, jo mere vil man være overladt til solcreme, når man skal beskytte sig.

Den største årsag til hudkræft er overeksponering af UV-stråler. Hudcellernes DNA bliver beskadiget af UV-strålerne, og hvis skaderne gentager sig i en årelang periode, kan cellerne udvikle sig til kræftceller. 

 

Får man D-vitamin nok med solcreme?

Solcreme lukker ikke 100 procent ned for UV-strålernes påvirkning på huden, den bremser den blot. Og der er ingen gavnlig effekt af at ”overeksponere” kroppen, fordi man vil have et kæmpe lager af D-vitamin opbygget. 

Kroppen er sådan indrettet, at når den har den mængde vitamin tilgængelig den skal bruge, så stopper den optaget og/eller produktionen af det pågældende vitamin. Det gælder også for D-vitamin.

Der er lavet undersøgelser af folk, der har brugt solcreme, og det viser meget entydigt, at behovet for D-vitamin bliver længe opfyldt på sommerdage i solen, selvom man lytter til rådene fra Sundhedsstyrelsen og benytter solcreme. 

 

Hvad skyldes mangel på D-vitamin?

Mangel på D-vitamin optræder hyppigst om vinteren. Det skyldes i vores del af verden begrænsede mængder sollys, samtidig med at solen hænger så lavt på himlen, at UV-strålerne ikke er særlig kraftige. Derudover gør kulden, at vi har gemt det meste af huden væk under flere lag af tøj, når vi fryser. Det hæmmer alt sammen produktionen af D-vitamin. 

Derfor er der flere, der om vinteren kan have gavn af at øge indtaget af fede fisk som laks, sild og makrel i løbet af vinteren, da de indeholder store mængder D-vitamin. Er man ikke så meget til fisk, kan man også få D-vitamintilskud i pilleform.
 

Kilder

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/blokerer-solcreme-for-d-vitamin
2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2133.2010.10082.x
3. https://videnskab.dk/krop-sundhed/tro-ikke-vild-paastand-paa-facebook-sole…
4. https://jyllands-posten.dk/premium/livsstil/ECE10620286/alternativ-behandl…
5. https://www.cancer.dk/hudkraeft-hudcancer/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil