Sunde nytårsforsæt mindsker risikoen for kræft

Sunde nytårsforsæt mindsker risikoen for kræft

Er du en af de mange danskere, der giver op på ambitionen om at stoppe med at ryge efter to uger? Så find lidt ekstra motivation her.

Når nytårsklokken slår og markerer enden på året, så markerer den også starten for en ny livsstil for mange danskere. De fleste har nemlig prøvet at give sig selv et nytårsforsæt. Et individuelt løfte, som skal fungere som en påmindelse om, at nu skal det være slut med de dårlige vaner.

Men selvom man har hjertet på det rette sted, når man erklærer, at man nu skal leve sundt eller stoppe med at ryge, så falder mange ofte fra igen efter et par uger.

Nu viser det sig, at der faktisk er flere fordele ved at holde nytårsforsættet kørende, end man måske lige tror.

 

En tredjedel mindre risiko

Et studie bragt i det videnskabelige tidsskrift ’ecancermedicalscience’ indikerer nemlig, at de sunde vaner hænger sammen med en mindre risiko for kræft. 

De sunde vaner dækker i undersøgelsen over, at man dyrker regelmæssig motion, spiser sundt, begrænser sit alkoholforbrug, har en lav BMI, og at man ikke ryger.

Forskerne konkluderede, at de sunde vaner totalreducerede risikoen for kræft med en tredjedel. Det kommer næppe bag på ret mange, at en sund livstil giver et bedre helbred generelt, men undersøgelsen har hjulpet forskerne med at kunne sætte en formel på det.

 

Kold tyrker eller ej

At kvitte smøgerne er en hård kamp for de fleste rygere. Og nogle er i tvivl om, hvorvidt det er bedst at trappe langsomt ned, eller om man bør stoppe fra den ene dag til den anden.

En undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen i 2016 viste, at den kolde tyrker giver større risiko for at falde tilbage i den dårlige vane.

Vil man stoppe med at ryge, er den bedste metode ifølge folkene bag undersøgelsen at kombinere professionel rådgivning med brug af nikotinpræparater eller rygestopmedicin.

Så næste gang du hopper ned fra stolen nytårsaften med ambitionen om en sundere livstil, så husk, at det ikke kun er dit nuværende helbred, du gør en tjeneste.

Kilder

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/studie-at-holde-fast-i-sunde-nytaarsfors…
2. http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-08-29-vil-du-gerne-stoppe-med-at-ryge-s…
3. https://ecancer.org/journal/12/full/792-healthy-living-and-cancer-evidence…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 18.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil