Tegn din hukommelse bedre

Tegn din hukommelse bedre

Et nyt studie viser, at det hjælper på hukommelsen, hvis man tegner det, man skal huske.

Nøgler, solbriller og måske din søn. Vi glemmer allesammen i ny og næ. I nogle tilfælde undrer man sig bare over, hvor pokker, man nu lagde de nøgler, man til sidst finder hængende om halsen. Andre gange står man med et seriøst forklaringsproblem, når Sebastian stadig sidder nede i børnehaven efter lukketid.

Men der findes råd for de glemsomme typer. Det bliver nemlig væsentligt nemmere, hvis du bare tegner de ting, du skal huske.

Et nyt studie fra University of Waterloo i Canada viser, at du nemmere kan huske, hvis du tegner det, du ikke må glemme. Og heldigvis for dem uden kunstneriske evner, så er det lige meget, hvor flot man tegner. Det skriver Science Alert.

 

Tegnere husker bedst

I det lille forsøg har forskerne testet 48 deltagere, hvoraf halveden var i 20-årsalderen, mens resten var omkring 80.

I forsøget skulle deltagerne beskrive en række ord ved enten at skrive ordet af, beskrive ordet eller ved at tegne det, som ordet repræsenterede.

Efter en kort pause skulle deltagerne huske alle ordene. De unge huskede flere ord end de ældre, men fælles for begge aldersgrupper var, at det var dem, der havde tegnet, som huskede bedst.

 

Særligt relevant mod demens

Årsagen til, at det bedst kan betale sig at tegne, er ifølge forskerne, at vi aktiverer flere områder af hjernen. Derfor håber forskerne også, at metoden kan styrke ældres forsvar mod sygdomme som Alzheimers.

”Vi tror, at det at tegne er særligt relevant for mennesker, der lider af demens, fordi det bedre udnytter dele af hjernen, der stadig er bevarede, og at det kan hjælpe disse mennesker, der har en kognitiv svækkelse, til at huske”, siger Melissa Meade fra forskerteamet i en pressemeddelelse fra universitet.

Ifølge forskerne kan du med fordel prøve at tegne din huskeseddel næste gang. Måske du så ikke behøver at kigge på den mere end én gang.

 

Træn din hjerne på ti minutter

Der findes mange måneder at holde de små grå i gang på. En af de nemmeste er at gøre noget, man ikke plejer. Kort og godt.

”Hvis man bare 2x5-10 minutter hver dag gør noget helt andet, end det man plejer, så er det sundt for din hjerne. Ikke dermed sagt, at du skal løse sudoku i ti minutter hver dag, for selvom du sikkert bliver rigtig god til det, så vil det også hurtigt blive en vane, hvor du bruger de samme dele af hjernen”, siger overlæge og professor i neurologi, Troels Wesenberg Kjær til DR.

Wesenberg nævner blandt andet meditation og det at cykle en anden vej hjem fra arbejde som noget, der kunne stimulere hjernen. Det vigtigste er, at man kommer ud af den faste rytme.

Kilder

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/lille-studie-en-metode-til-bedre-hukomme…
2. https://www.sciencealert.com/scientists-find-a-simple-trick-to-help-you-re…
3. https://uwaterloo.ca/news/news/drawing-better-writing-memory-retention
4. https://www.dr.dk/levnu/psykologi/saadan-traener-du-din-hjerne-i-topform

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil