Træk vejret dybt og undgå stress

Træk vejret dybt og undgå stress

Stress fylder mere og mere i vores hverdag, men åndedrætsøvelser kan være et vigtigt hjælpemiddel.

Et højt stressniveau kan være en fordel i kortere perioder. Men hvis kroppen er stresset i længere tid, kan det få alvorlige konsekvenser. Derfor er de vigtigt at afstresse af og til. Og her kan åndedrætsøvelser være en god hjælp.

Mange meditations- og åndedrætsøvelser kan have effekt på kroppens stressniveau. Effekten kan især måles på mængden af stresshormonerne kortisol og noradrenalin, som mindskes, når vi trækker vejret dybt og roligt. 

En gruppe forskere ved Howard Hughes Medical Institute på Stanford University, har nu fundet ud af, at forandringerne i stresshormonerne er koblet til en nervegruppe i hjernen. Den kaldes ’pre-Bötzinger complex’ og regulerer vores vejrtrækning.

Forskerne opdagede, at forandringer i ’pre-Bötzinger complex’ kan have en beroligende effekt. Det betyder altså kort og godt, at forandringer i åndedrættet har en effekt på stressniveauet i kroppen.

 

Vigtigt med stress

Stress er altså ikke nødvendigvis en dårlig ting. Når vi er stressede, skruer kroppen op for alarmberedskabet. Blodet og ilten piskes rundt, og hjernen arbejder på højtryk. Vi bliver mere opmærksomme på detaljer – faktisk så meget, at det kan føles som om, at tiden står stille, fordi al opmærksomhed er rettet mod forskellige elementer omkring os. Det oplever mange for eksempel i forbindelse med biluheld. 

Rent evolutionært har stress haft en stor rolle i menneskets overlevelse. I og med at hjernen og kroppen er i ultravågen tilstand, kan vi lure, hvis der er fare på færde og handle derefter. Det gælder både, når man skal løbe fra et rovdyr, og når man skal navigere udenom et færdselsuheld på motorvejen.

Kronisk stress kan dog være farligt. Diabetes, hjerteanfald og slagtilfælde er bare nogle af de lidelser, som stress kan forårsage.  

 

En folkesygdom

Hver fjerde dansker mellem 16 og 24 år har forhøjet stressniveau. Og tallet er stigende. Norske forskere har kigget på 2000 forskellige internationale, videnskabelige artikler, og de har konkluderet, at der er seks gennemgående årsager til, at unge rammes så hårdt i dag:

  • Konflikter i hjemmet
  • Konkurrence mellem medstuderende
  • Manglende støtte fra lærere
  • For lidt tid til sociale aktiviteter
  • Forventningspres fra sig selv
  • Forventningspres fra skolen

Forskerne konkluderede desuden, at flere piger er stressede end drenge. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de muligheder, vi selv har for at modvirke kronisk stress. Forskellige åndedrætsøvelser, regelmæssige pauser og en god idé om, hvad der gør os stressede, kan sammen hjælpe til at holde niveauet nede på et niveau, vi kan styre. 

Kilder

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/aandedraetsoevelser-kan-afhjaelpe-stress
2. http://science.sciencemag.org/content/355/6332/1411
3. https://videnskab.dk/kultur-samfund/derfor-bliver-flere-unge-stressede
4. https://www.mentalhealth.org.uk/statistics/mental-health-statistics-stress
5. https://cepymenews.es/espana-es-el-pais-europeo-con-mas-estres-laboral/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil