Troen på julemanden gavner dit barn

Troen på julemanden gavner dit barn

Hvis du selv lader dit barn regne julemandsfænomenet ud, kan det give flere positive udviklingsmæssige effekter.

De fleste forældre har sammen med deres børn været igennem hele møllen med historien om julemanden. Mange forældre er også i tvivl, om det er en god idé at holde børnenes tro på julemanden i live.

Faktisk viser det sig, at det kan være meget sundt for børnene, hvis man som forældre støtter dem, mens de selv regner det hele ud. Der er nemlig flere udviklingsmæssige gevinster forbundet med den proces, hvor børnene regner sandheden om julemanden ud.

 

Tænk uden for boksen

Udviklingsforsker ved Concordia University Kristen Dunfield har forsket meget i børns tillidsforhold, og her spiller julemanden en mærkbar rolle.

Hun fortæller, at der ikke er noget, der tyder på, at troen på fantasivæsner har nogen skadelig effekt. Tværtimod indikerer udviklingspsykologisk forskning, at troen på julemanden og tandfeen er associeret med en række positive udviklingsmæssige effekter. 

For eksempel lærer børnene noget om, hvad der er realistisk, og hvad der ikke er, når de hører historierne om de flyvende rensdyr eller julemandens mange hjemmebesøg den 24. december. Og dén evne til at skelne mellem virkelighed og fantasi er vigtig. Hvis hjernen lærer at bruge logik og fantasi og grænsen derimellem, er der nemlig større mulighed for at tænke kreativt og skabe nye løsninger. 

Groft sagt, så lærer børnene at tænke uden for boksen, når de selv gennemskuer de overnaturlige væsner.

 

Børnene regner den ud

Størstedelen af verdens børn tror på julemanden i de helt unge år. Men på trods af den ovebevisende og fortryllende fortælling om den store mand med fuldskæg, så tror de fleste otteårige børn ikke længere på ham. 

Det skyldes, at tankegangen hos denne aldersgruppe så småt er så udviklet, at de begynder at lægge mærke til, at julemanden laver ting, som ikke er fysisk mulige. For eksempel at flyve i en kane henover nattehimlen. 

Hvor mindre børn går op i, hvor julemanden bor, så undrer de ældre børn sig i højere grad over, hvordan han kan nå hele jorden rundt på én nat. 

 

En god løgn

Du er altså ikke en dårlig forælder, hvis du lader dit barn tro på julemanden. Tværtimod. Hvis du, som mange andre, frygter, hvordan dine børn vil reagere, når sandheden om julemanden går op for dem, så kan du være ganske rolig.

Et studie har nemlig konkluderet, at det i højere grad er forældrene, der har det svært med, at deres børn mister troen på julemanden. Børnene tager det oftest ganske fint.

Kilder

1. https://videnskab.dk/kultur-samfund/forsker-loegne-om-julemanden-kan-gavne…
2. https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2014/12/24/believing-in-s…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 18.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil