Undgå smitte af Herpes Simplex Virus

Undgå smitte af Herpes Simplex Virus

Herpes Genitalis er en seksuelt overført sygdom, som skyldes infektion af Herpes Simplex Virus, enten type 1 eller 2 (HSV1 eller HSV2). Mange danskere ved ikke at de er smittet med sygdommen og her kan du derfor læse hvad du kan gøre for at undgå smitte.

Mange danskere er uvidende om, at de er smittet med HSV, da infektionen ofte er asymptomatisk. De mest kendetegnende symptomer på et herpesudbrud er små grupper af væskefyldte blærer på kønsdelene, som er meget smertefulde. HSV er en kronisk infektion, hvilket vil sige, at hvis man først er smittet, så forbliver virussen i kroppen resten af livet og kan give udbrud flere gange i løbet af livet. Dette skyldes, at virussen gemmer sig i nervebaner og går i dvale efter udbruddet indtil den på et senere tidspunkt giver et nyt udbrud, typisk når immunforsvaret bliver svækket. Dette gør virussen en smule kompleks at forstå.

 

Undgå at smitte andre

Genital herpes smitter ved seksuel kontakt med en person, som er inficeret med HSV og hvor infektionen er i udbrud. Da HSV også er årsag til forkølelsessår (små sår i mundvigen), kan HSV smitte fra mund til genitalier og omvendt, hvis infektionen er i udbrud. Herpes smitter altså ikke, når den ikke er i udbrud. I de symptomfrie perioder gemmer virussen sig i såkaldte nerveganglier uden at yde nogen skade på kroppen – den er således i en slags dvale. Smitten sker når virussen pludseligt reaktiveres og kommer i udbrud, idet den, via væsken i blærerne, smitter partneren.

For at undgå at smitte andre, er det vigtigt at være opmærksom på sine kønsorganer og at bemærke om der er tegn på udbrud. Ved sår og blærer skal man derfor have ekstra god hygiejne, hvilket f.eks. kan opnås via engangsservietter og lignende. Man skal holde sår rene og tørre og vaske sine hænder efter kontakt med området. Herudover skal man undgå at pille i sårene og at dele håndklæde med andre. Ved udbrud anbefales det at kontakte en læge for antiviral behandling og ved samleje anbefales at informere sin partner inden agten samt at bruge kondom.

 

Kan man smitte sig selv?

Med dette spørgsmål menes der, om et forkølelsessår i udbrud kan overføres til genitalierne eller andre steder på kroppen hos den samme person. Svaret er ja. Et sår eller en rift i genitalier eller på huden, der får kontakt med væske fra blærerne fra et forkølelsessår, kan give herpes i det pågældende område. På denne måde kan f.eks. forkølelsessår give herpes på fingre, hvilket giver meget smertefulde udbrud, der kaldes Herpes Whitlow. Således er grundig hygiejne og behandling af herpesudbrud med f.eks. creme eller tabletter særdeles vigtig.

 

Kan jeg selv gøre noget for ikke at blive smittet?

Der findes ikke nogen vaccine eller forebyggende metoder mod herpes. Da mange, som sagt, er uvidende om at de er smittet med herpes, kan det være svært at sikre at din seksuelle partner ikke er inficeret forud for samleje. Her kan det anbefales at bruge kondom, hvis du er usikker på om din partner er smittet og herudover at undgå at dele håndklæde med andre.

 

Kilder:

  1. http://forkølelsessår.dk/10-sporgsmal-om-forkolelsessar/

  2. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/koenssygdomme/sygdomme/virusinfektioner/herpes-genitalis/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil