Vaccinerer vi også for mundhulekræft i Danmark?

Vaccinerer vi også for mundhulekræft i Danmark?

Vidste du, at en af de vacciner, som tilbydes i Danmark beskytter mod en infektion af en virus, som også er kendt for at forårsage mundhulekræft?

Human papillomavirus, bedre kendt som HPV, er en virus, som inficerer en stor del af verdens befolkning, og den er bestemt også vidt spredt inden for de danske grænser. De fleste danskere vil på et tidspunkt i deres liv inficeres med HPV – f.eks. ses det ofte i barnealderen som fod- og håndvorter eller hos de mere modne som en seksuelt overført infektion, der medfører kønsvorter. Nogle smittes uden at opleve symptomer, idet immunforsvaret når at bekæmpe virussen inden den kan nå at etablere sig. Der findes over 100 forskellige arter af HPV, og det er forskelligt hvilke sygdomme de medfører. Nogle er årsag til godartede sygdomme, såsom hudvorter og kønsvorter, mens andre kan være årsag til kræft.

 

HPV-vaccine beskytter mod HPV-infektion af visse HPV typer

I Danmark tilbydes en HPV-vaccine, som i videnskabelige undersøgelser har vist at beskytte mod livmoderhalskræft, hvilket er den hyppigste kræftform, som HPV forårsager. Det er kun når infektionen med HPV bliver kronisk, dvs. at immunforsvarets bekæmpelse af virussen mislykkes, at det kan resultere i kræft, og det er heldigvis kun i få situationer at dette sker. Vaccinen mod livmoderhalskræft beskytter mod infektion med HPV type 16 og 18, da disse to er skyld i ca. 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover beskytter den vaccine, som benyttes i Danmark også mod type 6 og 11, som er skyld i ca. 90% af alle tilfælde af kønsvorter, hvilket blot ses som en ekstra bonus. HPV kan dog forårsage andre kræfttyper end livmoderhalskræft, heriblandt analkræft, peniskræft, kræft i vagina og vulvakræft. Ikke nok med at den kan medføre visse kræfttyper i kønsorganerne, så er den også associeret med mundhulekræft og andre kræftformer i hoved- og halsregionen.

 

Kan HPV-vaccinen beskytte mod andet end livmoderhalskræft?

Det er faktisk således, at type 16, som er stærkt associeret med livmoderhalskræft, også er associeret med mundhulekræft. Da det bl.a. er HPV type 16, som HPV-vaccinen giver beskyttelse for, er det meget almindeligt at tænke, at vaccinen også vil beskytte mod mundhulekræft. FDA, den amerikanske sundhedsmyndighed, som skal godkende medikamenter før en vaccine kan komme på markedet, har dog kun lavet kliniske studier, som undersøger vaccinens beskyttelse mod livmoderhalskræft. Af den grund har FDA begrænset producenterne i at tale om andre potentielle positive effekter af vaccinen, herunder mundhulen. Eftersom vaccinen forhindrer, at HPV type 16 overhovedet kan inficere den vaccinerede, er der formentlig en beskyttende effekt over for andre kræftformer også. Der er derfor flere fortalere for, at også mænd bør vaccineres mod HPV – ikke blot for at øge hastigheden hvormed vi opnår flok-immunitet for HPV og der opnås øget beskyttelse mod livmoderhalskræft hos kvinderne – men også for at mindske risikoen for bl.a. peniskræft, analkræft og mundhulekræft.

Har du allerede været inficeret med HPV, vil vaccinen ikke virke for dig, og det er af den grund, at vaccinen allerede gives i 12-års alderen. Selvom det ikke er videnskabeligt bevist at HPV-vaccinen beskytter mod andre kræfttyper end livmoderhalskræft, er det dog meget plausibelt, at den også besidder denne evne. Da mænd rammes hyppigere af mundhulekræft end kvinder, og sygdommen sjældent præsenterer sig med symptomer før sent i forløbet, er det måske værd at overveje om vaccinen skal tilbydes til hele den unge befolkning i Danmark?

 

Kilder:

  1. http://www.ssi.dk/service/sygdomsleksikon/h/human%20papilloma%20virus%20infektion.aspx

  2. http://oralcancerfoundation.org/understanding/hpv/hpv-oral- cancer-facts/

  3. https://www.cancer.dk/mundhulekraeft-tungekraeft/symptomer- mundkraeft/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil