Vestlige kostvaner øger risiko for Alzheimers

Vestlige kostvaner øger risiko for Alzheimers

Nyt svensk studie fandt en foruroligende sammenhæng mellem vestlige kostvaner og hukommelse – den vestlige kost præget at mættede fedtsyrer, sukker og forarbejdet kød øger hastigheden, hvormed vores kognitive funktion svækkes.

Alzheimers sygdom er en kronisk neurodegenerativ sygdom, der normalt starter langsomt og bliver værre med tiden. Sygdommen er årsag til 60-70 % af tilfældene af demens.

Det mest almindelige tidlige symptom på Alzheimers sygdom er vanskeligheder med at huske nylige begivenheder; det vil sige tab af korttidshukommelse. I forbindelse med forværring af tilstanden opleves symptomer, som omfatter problemer med sproget, desorientering (farer let vildt), humørsvingninger, tab af motivation, manglende egenomsorg og adfærdsmæssige problemer. Patienterne begynder ofte at trække sig tilbage fra familie, venner og resten af samfundet. Efterhånden begynder kropsfunktioner at gå tabt, hvilket i sidste ende fører til døden. Selv om hastigheden af sygdomsprogressionen kan variere, er den gennemsnitlige levealder efter diagnosen 7 til 9 år.

 

Nyt svensk studie med foruroligende resultater

Et svensk studie publiceret i foråret 2016 undersøgte betydningen af kost for kognitiv funktion over en periode på 6 år hos 2223 personer ældre end 60 år. 

Reduceret kognitiv funktion er en aldersrelateret forringelse af kognitionen præget af stigende vanskeligheder med hukommelse, sprog og andre kognitive funktioner, som optræder hos alle men med varierende hastighed. Kognitiv tilbagegang kan i sidste ende føre til let kognitiv svækkelse og demens. Da der ikke findes nogen medicinsk behandling af denne sygdom, har dette studie forsøgt at finde risikofaktorer for en hurtigere svækkelse af den kognitive funktion.

Studiet undersøgte, hvordan den kognitive funktion forandrede sig i forbindelse med to forskellige kostmønstre. Det ene kostmønster, kaldet det vestlige kostmønster, var primært præget af hyppigere indtag af rødt/forarbejdet kød, mættede/trans-fedtsyrer, raffinerede kornprodukter, sukker, øl og spiritus. Det andet kostmønster, kaldet det forsigtige kostmønster, var primært karakteriseret ved hyppigere indtag af grøntsager, frugt , umættet fedt, korn og bælgfrugter, fuldkorn, ris og pasta, fisk, fedtfattige mejeriprodukter, fjerkræ og vand. 

I løbet af de 6 års opfølgning havde tilhængerne af det vestligt kostmønster en større kognitiv tilbagegang end tilhængerne af det forsigtige kostmønster, som oplevede en lavere kognitiv tilbagegang. Det betyder, at alle deltagerne havde en reduceret kognitiv funktion efter 6 år, men denne reduktion var lavest hos de med en kost rig på grøntsager, fuldkorn og frugt. Der blev samtidig testet effekten af en kost kombineret af en vestlig og forsigtig kost. De som var mest tilhænger af vestlig mad, men stadig indimellem fulgte den forsigtige kostplan havde større kognitiv tilbagegang, end de som fulgte begge kostplaner lige meget. Det tyder derfor på, at et større indtag af forsigtig kost kan modvirke den negative effekt, som den vestlige kost menes at have på kognition. Dette resultat stemmer overens med resultater fra tidligere studier, som har undersøgt kostens betydning for kognitiv funktion.

Årsagen er ikke fuldt ud forstået, men forskerne bag det svenske studie har en teori. De mener, at den øgede kognitive tilbagegang oplevet hos tilhængere af en vestlig kost skyldes, at fødevarerne i denne kostplan indeholder flere stoffer, som omdannes til nedbrydningsprodukter, der kan forårsage degeneration af blod-hjerne-barrieren og dysfunktion af hippocampus (et område i hjernen, der bl.a. er ansvarlig for hukommelse). Modsat indeholder den forsigtige kost frugt og grøntsager rig på antioxidanter, fisk og olier rige på umættede fedtsyrer og derudover B-vitaminer, som alle har en positiv virkning på kognitionen og forsinker den kognitive svækkelse.  

 

Spis flere grøntsager og umættede grøntsager

Dette studie er ikke det eneste studie, som har undersøgt kostens betydning for den kognitive funktion og fundet en positiv effekt af sund og varieret kost. Det tyder derfor på, at vi kan reducere vores risiko for at udvikle Alzheimers ved at have en sund og varieret kost lignende den forsigtige kost i det svenske studie.  

 

Kilder: 

1. http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/alzheimer.htm
2. http://www.alzheimersanddementia.com/article/S1552-5260(15)02701-6/pdf

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil