Vins fordele og ulemper for helbredet

Vins fordele og ulemper for helbredet

Undrer det også dig, hvordan nogle kan sige, at vin er sundt, mens andre siger, det er usundt? Der er hele tiden nye overskrifter med ”Alkohol ødelægger din lever”, eller ”Et glas vin forlænger din levetid”. Men hvordan hænger det sammen? Det vil vi nu forsøge at kigge lidt nærmere på. De fleste studier har undersøgt rødvin, hvorfor der i det følgende vil blive tale om denne slags vin, men ét studie indikerer, at hvidvin har samme beskyttende virkning for hjertesygdomme som rødvin. Det kræver dog flere undersøgelser for at få dette bekræftet.

Sundhedsfordele ved vin 

Moderat indtag af vin har vist sig at være godt for helbredet. Et moderat indtag varierer dog i mængde fra én person til en anden afhængigt af personens størrelse, køn, alder, kropsbygning og generelle sundhedstilstand. Kvinder absorberer alkohol hurtigere end mænd, fordi de har mindre kropsvæske og en anden sammensætning af maveenzymer (katalysatorer i maven som kan omdanne stoffer). Derfor er det moderate indtag hos kvinder lavere end hos mænd. Kvinder anbefales ifølge Sundhedsstyrelsen at drikke maksimalt 7 genstande om ugen, mens det hos mænd er 14, dog under 5 genstande ved samme lejlighed. Ifølge amerikanske kostråd skal et alkoholforbrug holdes på et moderat niveau med maksimalt 1 genstand for kvinder og 2 for mænd om dagen. En genstand er 10 mL eller 8 g ren alkohol, hvilket svarer til, at der i et 175 ml glas vin (12 %) er 2 genstande.

 

Fordele ved et moderat indtag af rødvin

  • Det kan muligvis reducere risiko for depression; et spansk studie viser, at kvinder, som indtager ugentlig 2-7 genstande har lavere risiko for depression, end kvinder som ikke drikker alkohol.
  • Det reducerer ifølge et engelsk studie risikoen for tarmkræft.
  • Et andet engelsk studie viser, at vin har en anti-aging effekt. Det skyldes stofferne resveratrol, som findes i den røde vindrues yderste lag (samt blåbær, nødder og tranebær) og kan forlænge levetiden, og procyanider, som kan holde blodkar sunde og samtidig også bidrager til længere en levetid.

Et regulært indtag af næsten enhver form for alkoholiske drikke øger risiko for brystkræft, fordi alkohol øger østrogenniveau, men en undtagelse er rødvin, som har modsat virkning. Det skyldes, at stoffer fra røde druer kan sænke østrogenniveauet og øge testosteronniveauet i menstruerende kvinder, hvilket resulterer i reduceret risiko. Et regulært, moderat alkoholindtag kan reducere risikoen for demens ifølge nogle forskere. De forklarede, at resveratrol reducerer klæbrigheden af blodplader, hvilket hjælper til at holde blodkarrene åbne og fleksible. Dette er vigtigt for at opretholde en god blodforsyning til hjernen og dermed undgå demens. Både rød- og hvidvin indeholder resveratrol, men rødvinens indhold er langt højere.

Forskerne tilføjer dog, at de ikke anbefaler folk at drikke alkohol, men skal det være, så skal det holdes på et moderat niveau for stadig at være fordelagtigt:

  • Det kan beskytte mod solforbrændinger, dvs. de skadelige effekter fra ultraviolet lys, pga. druer og vins indhold af et stof kaldet flavonoid.
  • Rødvin kan stoppe en ukontrolleret vækst af blodkar i øjet, som resulterer i blindhed, hvilket bl.a. er årsagen til diabetisk retinopati.
  • Det er muligt at rødvin kan beskytte hjernen for skader efter et slagtilfælde, fordi resveratrol øger niveauet af et bestemt protein i nerveceller i hjernen, som beskytter dem mod skader.
  • Rødvin kan muligvis reducere risikoen for lungekræft pga. en antioxidant i rødvin.

Vin er muligvis bedre end andre alkoholiske drikke til at øge niveauet af omega-3-fedtsyrer, hvilket beskytter mod hjertekarsygdomme. Vin kan reducere risikoen for non-alkoholisk fedtleversygdom, mens et moderat niveau af øl-indtag forøger risikoen væsentligt. Det kan muligvis reducere risikoen for prostatakræft hos mænd, som drikker mellem 2 og 7 ugentligt genstande. Vin kan muligvis øge insulin-sensitiviteten, hvilken er lav hos type 2 diabetikere, og således kan rødvin muligvis virke beskyttende for denne sygdom.

 

Sundhedsskadelige effekter

Men som sagt gælder ovenstående kun ved et moderat indtag af alkohol, mens et for stort indtag kan være sundhedsskadeligt, idet det er associeret med slagtilfælde, depression, fedtlever, forhøjet blodtryk, alkoholisk hepatitis, skrumpelever, flere typer af kræft og betændelse i bugspytkirtlen mm. Skal man nyde alkohol, er det ifølge ovennævnte derfor anbefalet at drikke rødvin, men vigtigst er, at indtaget skal være moderat for ikke at virke skadende for helbredet. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at man ikke skal drikke alkohol for sin sundheds skyld, da intet alkoholindtag er risikofrit.

 

Kilder:
1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/265635.php?page=2

2. https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/alkohol/anbefalinger

 

Macro alias: signup

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil