Virus kan blive fremtidens våben mod huller i tænderne

Virus kan blive fremtidens våben mod huller i tænderne

I fremtiden vil forskere kunne bruge en virus til at standse tandbakterien karies. Og som om det ikke er nok, er der en ny løsning mod huller på vej fra kinesiske tandlæger.

I fremtiden vil en virus kunne forebygge huller i tænderne. Irske forskere ved University College Cork opdagede for tre år siden en virus, der går til angreb på Streptococcus mutans, også kaldet karies. Kariesbakterier er en årsag til huller i tænderne, og stopper man karies, kan man altså undgå huller i tænderne. Virussen har det ikke særligt mundrette navn APCM01, som findes naturligt i spyt. Den irske mikrobiolog Colin Hill opdagede virussen i spyt, og fandt ud af, at den havde en særlig egenskab; den angriber kariesbakterier og intet andet.

Colin Hill fik derfor idéen om, at en høj koncentration af APCM01 kunne bruges til at dræbe karies i tænderne. Selvom den koncentrerede udgave af virussen indtil videre kun er blevet brugt i laboratoriet, har den vist sig at have en lovende virkning på karies. Få timer efter kontakten mellem virussen og de tandskadende bakterier, stoppede bakterierne med at vokse, fordi virussen nedbrød deres cellevægge. Og efter 48 timer havde virussen tyndet så meget ud i bakterierne, at der kun var 0,001 procent af dem tilbage. Colin Hill overvejer nu, om man kan oprense de enzymer, som virussen bruger til at slå kariesbakterierne ihjel, og bruge dem i tandpasta. Den enzymholdige tandpasta vil på den måde mindske risikoen for huller i tænderne markant.

 

Hvorfor får man huller i tænderne?

Der vil altid være bakterier i munden og på tænderne, og de er ikke skadelige i sig selv. Men hvis bakterierne ikke fjernes regelmæssigt, udvikler de sig til en sammenhængende belægning, der kaldes plak. Når vi spiser, optager bakterierne den sukker, der kommer ind med maden. Det er derfor, sukker kan føre til huller i tænderne.

Nogle af bakterierne udskiller syre, når de optager sukkeret. Så længe der ikke er for meget syre, bliver det vasket væk af spyttet. Men hvis der sætter sig mange bakterier i plakken, og vi for eksempel drikker en sodavand, så vil spyttet ikke kunne stoppe syren – og så vil syren gradvist begynde at opløse tændernes mineral, hvilket er årsagen til huller i tænderne. APCM01 virussen kan holde bestanden af bakterier nede på et lavt niveau og kan på den måde forebygge huller i tænderne.

 

Tandlægerne har en anden løsning på vej

Hvis man imidlertid allerede har fået huller i tænderne, har tandlæger en anden løsning på vej. Ved Sichuan University i Kina har tandlægen Xuedong Zhoub fremstillet et materiale, der kan fylde hullerne og samtidig bekæmpe kariesbakterier. En kombination af forskellige nanopartikler med hver sin egenskab skal i fremtiden kunne bruges som fyldningsmateriale. 

Det nye materiale har også den fordel, at det kan genopbygge tandemaljen i takt med, at den bliver nedbrudt af bakteriernes syre. Indtil videre er nanopartiklerne kun blevet testet i laboratorieforsøg, men de har opnået lovende resultater. I et samarbejde med forskere fra University of Maryland har Xuedong Zhoub forsøgt at lade kariesbakterier gro på materialet. Forsøget viste, at fyldningsmaterialet fik bakteriernes produktion af syre til at falde markant – når bakterierne voksede på materialet lavet af nanopartikler, dannede de derfor plak med en tiendedel af den normale hastighed. Indtil videre må vi klare os med tandbørsten, men i fremtiden er der mange nye redskaber på vej, der kan forebygge huller i tænderne. 

Kilder

1. Illustreret Videnskab nummer 8/2018 – Virus skal give alle nul huller
2. https://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/caries.htm
3. https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/sygdomme_og_gener_A-AA/A-F/ca…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil