Alle spørgsmål

Hvad er placebo?

Placebo er en inaktiv behandling, der ikke har nogen medicinsk behandlingseffekt. I kliniske undersøgelser er den eksperimentelle behandling ofte sammenlignet med placebo for at vurdere effekten af den aktuelle eksperimentelle behandling. I nogle kliniske studier vil deltagerne i kontrolgruppen modtage placebo i stedet for den aktive eksperimentelle behandling. Du kan ikke vide, om du modtager placebo eller den eksperimentelle behandling, før undersøgelsen er overstået.

Et eksempel på et forsøg med placebo kunne være det følgende scenarie: To grupper er diagnosticeret med den samme sygdom og modtager studie medicin, da de deltager i et klinisk studie. En af de to grupper modtager en pille som indeholder medicinen, mens den anden gruppe modtager en pille, som kun indeholder sukker. Siden pillen, som kun indeholder sukker, ikke indeholder medicin, har denne pille ikke nogen medicinsk effekt. Forskerne undersøger herefter om der er forskel mellem den gruppe som har fået medicin, og den gruppe, som har fået placebo, for at finde ud af om medicinen har en gavnlig effekt. 

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil