Alle spørgsmål

Hvem kan deltage i et klinisk studie?

Generelt kan alle som hovedregel deltage i et klinisk studie. Dog har alle kliniske studier bestemte kriterier, som enten tillader eller afviser, hvem der kan deltage i det aktuelle studie. Disse kaldes inklusionskriterier og eksklusionskriterier.

Inklusion- og eksklusions kriterier er baseret på faktorer såsom deltagerens tidligere behandlinger, eller type og stadie af sygdom, køn, alder og hvorvidt deltageren bruger bestemt medicin. Før deltagelse i et klinisk studie, skal man gennemgå en ”screening” (forundersøgelse), hvor der undersøges, om man vil kunne deltage i det aktuelle studie. Nogle kliniske studier søger deltagere med en bestemt defineret sygdom, mens andre kliniske studier søger raske deltagere. Det er vigtigt at bemærke, at kriterierne ikke er lavet for at afvise folk personligt. I stedet bruges kriterierne til at sikre deltagernes sikkerhed, så de rette deltagere hjælper med at afprøve behandlingen.

Hvis man som deltager opfylder inklusionskriterierne, kan man deltage i det kliniske studie. Dog skal man opfylde alle inklusionskriterierne. Hvis man som deltager opfylder nogle af eksklusionskriterierne, betyder dette at man ikke kan deltage i det nuværende kliniske studie.  Et eksempel på dette kan være, at du fx opfylder inklusionskravet om at deltage, hvis du er i det ønskede sygdomsstadie, men det kan være, at du ikke opfylder alderskravet for at deltage, og så er du ekskluderet for at kunne deltage i lige netop det bestemte studie.

Disse kriterier er skiftende alt efter studiet. Det kan dog være at man opfylder kriterierne for at deltage i et andet klinisk studie. Kriterierne er nødvendige for at opnå så pålidelige resultater som muligt.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil